Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se recomandă efectuarea mamografiilor începând cu vârsta de 40 de ani

providentamedical.r
mamografie

Un organism american independent din domeniul sănătăţii publice a recomandat marţi ca femeile să înceapă efectuarea mamografiilor de la vârsta de 40 de ani şi nu de la 50 de ani cum era recomandat până acum şi să efectueze astfel de examinări o dată la doi ani, informează AFP.

Până în prezent, în Statele Unite, femeile cu vârste între 40 şi 50 de ani erau invitate să decidă în mod individual, în funcţie de antecedente şi de preferinţe, în legătură cu oportunitatea realizării mamografiilor, procedură menită să depisteze cancerul de sân.

Aceste noi recomandări au fost propuse anul trecut şi supuse unei dezbateri publice. Acum sunt definitive şi le înlocuiesc pe precedentele, care datează din 2016.

Au fost emise de Preventive Services Task Force din Statele Unite (USPSTF), organism ale cărui recomandări sunt foarte respectate în SUA.

Modificarea este justificată în principal de creşterea cazurilor de cancer în rândul femeilor mai tinere.

''Mai multe femei în jurul vârstei de 40 de ani au cancer de sân, iar ratele cresc cu 2% în fiecare an'', a subliniat într-un comunicat preşedinta Task Force, Wanda Nicholson.

Potrivit acestui panel format din experţi, scăderea vârstei la 40 de ani ar putea salva cu 20% mai multe vieţi.

Noua abordare ''are un beneficiu potenţial şi mai mare pentru femeile de culoare'', a subliniat Wanda Nicholson.

Femeile de culoare au un risc cu 40% mai mare de a murit din cauza cancerului la sân decât femeile albe, a precizat USPSTF, adăugând totodată că demararea mamografiilor la 40 de ani va fi ''un prim pas important, dar nu suficient'' pentru a reduce această discrepanţă.

Organismul solicită ''de manieră urgentă'' cercetări suplimentare asupra modalităţii de a reduce ineglităţile în îngrijire, precum şi cele legate de femeile cu ţesut mamar dens.

Ţesutul mamar dens, o caracteristică a aproape jumătate din femei, creşte riscul cancerului de sân. Însă este nevoie ''de studii suplimentare'' pentru a îmbunătăţi protocolul de îngrijire în aceste cazuri, potrivit organismului, care nu a emis recomandări diferenţiate.

Aceste recomandări vizează femeile cu vârsta mai mică de 74 de ani. Peste această vârstă există puţine studii referitoare la riscurile depistării şi tratamentelor, a explicat organismul.

Depistare anuală?

Organismul explică totodată alegerea de a recomanda un control din noi în doi ani şi nu anual.

''Deşi depistarea anuală ar putea detecta anumite cancere mai devreme, a şti dacă acest lucru ar ameliora sănătatea femeilor sau ar creşte numărul efectelor nocive nu este clar'', a mai declara el. Aceste efecte ar putea fi anunţarea eronată a unui cancer sau situaţia de a primi un tratament care în realitate să nu fie necesar, a mai spus panelul.

USPSTF mai notează că cea mai mare parte a asigurărilor de sănătate includ deja mamografii anuale începând de la vârsta de 40 de ani pentru femeile care doresc să le realizeze.

Decizia panelului de a nu recomanda depistarea anuală a fost de asemenea criticată: a fost calificată ''surprinzătoare'' de Wendie Berg, profesoară la departamentul radiologie al Universităţii din Pittsburgh, într-un editorial publicat în revista ştiinţifică Jama.

''Sunt multe vieţi de salvat prin depistarea femeilor mai tinere anual'', a scris ea. Ea a regretat că femeilor care au ţesut mamar dens sau un istoric de cancer de sân în familie nu li se recomandă investigaţii mai frecvente.

O altă organizaţie, American Cancer Society, recomandă realizarea unor mamografii anuale între 45 şi 54 de ani.

Nancy Chan, oncolog la spitalul NYU Langone, spune că este ''fericită'' de schimbarea de vârstă propusă de USPSTF. ''Adevărul este că majoritatea pacientelor încep depistarea cancerului de sân la 40 de ani'', a declarat ea pentru AFP. ''Dar este mereu important să vedem recomandările reflectate în practică''.

Vârsta de 50 de ani este deseori pragul vizat de recomandările oficiale în alte ţări în rândul populaţiei generale, cum ar fi în Franţa.

USPSTF a precizat că recomandările nu se aplică persoanelor care au s-au confruntat deja cu un cancer de sân sau care au un risc mare de a dezvolta această afecţiune (factori genetici) şi care trebuie să urmeze recomandările medicului curant.

Cancerul de sân este al doilea cancer din punctul de vedere al mortalităţii în rândul femeilor în Statele Unite după cel de plămâni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.