Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În timp ce românii sunt sclavii băncilor, în Danemarca se dau credite ipotecare pe 20 de ani cu dobândă ZERO

dobanda

O bancă din Danemarca, ţara cu cea mai lungă perioadă în care dobânda de politică monetară a băncii centrale este negativă, a început să ofere credite ipotecare pe 20 de ani cu dobândă fixă zero, transmite Bloomberg.

Începând de marţi, clienţii din Danemarca ai băncii Nordea Bank pot obţine astfel de credite, care au un cupon mai mic decât cel pentru titlurile de stat pe 10 ani emise de Trezoreria SUA, scrie agerpres.ro.

Citește și: Lista rușinii: Cine sunt primarii marilor orașe din România care fug de vaccinul anti-COVID-19

În contextul mondial actual, Danemarca se diferenţiază prin faptul că a păstrat mai mult decât orice altă ţară o dobândă negativă de politică monetară. În 2012, Banca centrală din Danemarca a decis să reducă dobânda de referinţă la un nivel mai mic de zero iar de atunci încoace debitorii danezi s-au bucurat de o scădere continuă a costurilor cu împrumuturile.

Ideea, care odată părea de neconceput, să te împrumuţi pentru două decenii fără să plăteşti dobânzi, vine într-un moment în care oficialii băncilor centrale evită să majoreze costul creditului. Potrivit unei analize efectuate de Bloomberg, nicio mare bancă centrală din Occident nu va majora dobânzile în acest an.

Citește și: Întorsătură de situație în cazul farmacistului care a distrus dozele de vaccin anti-COVID-19. Autoritățile au declarat că este un adept al teoriilor conspirației

De asemenea, Danske Bank A/S, cea mai mare bancă din Danemarca, analizează posibilitatea de a emite obligaţiuni pe 20 de ani fără dobândă.

În urmă cu câţiva ani, băncile din Danemarca au fost primele care au emis obligaţiuni pe 20 de ani cu cupon 0%, în condiţiile în care interesul investitorilor pentru zone sigure în care să îşi plaseze banii a dus la scăderea dobânzilor pe piaţa de obligaţiuni din Danemarca. Ar fi pentru prima dată când un astfel de produs revine pe piaţă.

Citește și: Medicul Adrian Marinescu rupe tăcerea: ‘Trebuie doar să avem o capacitate suficientă de a vaccina într-un timp scurt, pentru că doze avem’

"Cererea există", spune Lisa Bergmann, economist şef la Nordea Kredit, care susţine că aceste obligaţiuni ar putea să genereze o cerere record.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.