Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În timp ce Udrea trimite justiția bulgărească pe `piste false` la Târgșor s-ar fi pregătit `reședința de viitor` a ex-ministrului aflat în pragul extrădării

https://igienaserv.ro/
penitenciar targsor intrare

Surse judiciare afirmă pentru STIRIPSURSE că în urmă cu aproximativ o săptămână ar fi fost pusă la punct camera în care ar urma să fie încarcerat fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, capturată în timp ce voia să fugă în Grecia, pe la granița vecinilor bulgari.

Potrivit surselor citate, patru deținute ar fi lucrat o zi întreagă la văruirea fostei camere a deținutelor-bucatarese din penitenciarul de femei Târgșor, respectiv camera 12.

Despre cameră, detaliază sursele invocate, ar fi o cameră foarte mare, cu doar patru paturi, cu gresie pe jos, cu grup sanitar, cu vedere către curtea interioară și biserica penitenciarului precum și cu gratii dispuse rar.

Mai precis ar fi vorba de o cameră de detenție aflată la la capăt de culoar, accesul către aceasta făcându-se pe coridorul pe care se aflî restul celulelor..

Aceleași surse invocă faptul că s-ar vehicula informația la nivelul penitenciarului potrivit căreia Udrea ar urma să fie încarcerată singură în această cameră, presupus pregătită special pentru ea.

În altă ordine de idei, marți, Elena Udrea încerca să se apere în fața judecătorilor bulgari care analizează cererea de extrădare a acesteia către România, că ar fi dezastruoase condițiile de detenție din penitenciarele românești, invocând prima sa „ședere„ la penitenciarul de femei.

Este de amintit că potrivit unor fost deținute, contemporane prezenței fostului ministru Udrea pentru prima oară la Târgșor, citate de surse judiciare, ex-demnitarul ar fi beneficiat de cele mai bune condiții posibile la respectivul m0ment.

Citește și: Deținutele de la penitenciarul Târgșor ar aștepta-o cu `brațele deschise` pe Udrea - Dedesubturile primei încarcerări...

Fugara Udrea luată în serios...

Ministerul Justiției anunța că a primit, în 14 aprilie 2022, cererea autorităţilor judiciare de executare din Bulgaria cu privire la condițiile de detenție de care ar beneficia Elena Udrea în cazul predării către România.

„Cererea a fost înaintată de îndată Administrației Naționale a Penitenciarelor, în vederea soluționării. Administrația Națională a Penitenciarelor va transmite documentul finalizat către Ministerul Justiției care, conform legii, îl va înainta Tribunalului București, ca instanță emitentă a mandatului european de arestare (MEA). Tribunalul București îl va comunica ulterior autorităților bulgare, asigurând și traducerea acestuia.

Ministerul Justiţiei acordă constant asistență tuturor autorităților române şi străine implicate în procedurile de executare a mandatelor europene de arestare, care solicită sprijinul, în limitele competențelor acordate de lege şi cu respectarea deplină a independenței organelor judiciare.

Ministerul Justiţiei manifestă deplină deschidere şi disponibilitate şi în acest caz, cu garanția respectării rolului conferit de lege şi de legislaţia unională aplicabilă”, se arată într-un comunicat al Ministerului Justiției.

Curtea de Apel din Sofia a decis ca Elena Udrea să rămână în arest preventiv în Bulgaria până se va lua o decizie în procesul privind predarea în baza mandatului european de arestare. Fostul ministru a încercat să îi convingă pe magistrații bulgari să o lase în arest la domiciliu, motivând că este bolnavă și a închiriat o locuință în Bulgaria. Udrea s-a prevalat și de condițiile improprii din penitenciarele din România pentru a-i convinge pe magistrații bulgari să nu o trimită înapoi în țară.

În ultimele zile, fostul ministru a stat în arest, iar audierea s-a făcut după ce autoritățile din România au solicitat extrădarea Elenei Udrea. Ea a fost condamnată săptămâna trecută la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul Gala Bute. Decizia aparține Înaltei Curți de Casație și Justiție și este definitivă.

Polițiștii nu au găsit-o pe Elena Udrea la domiciliu pentru a pune în executare mandatul de arestare. Ca urmare, autoritățile române au început procedurile și Udrea a fost dată în urmărire generală. Ulterior, ea a fost depistată pe teritoriul Bulgariei aproape de granița cu Grecia. Fostul ministru român a fost reținut în baza unui mandat al procurorului bulgar.

Undă verde pentru extrădare

Tribunalul districtual din Blagoevgrad (sud-vestul Bulgariei) a aprobat, marţi, predarea fostului ministru român al turismului şi dezvoltării regionale Elena Udrea către autorităţile române, punând astfel în executare mandatul de arestare european emis de o instanţă din Bucureşti pe 7 aprilie, a indicat tribunalul bulgar într-un comunicat, transmite BTA. Hotărârea poate fi contestată în termen de cinci zile la Curtea de Apel din Sofia, scrie Agerpres.

Udrea (48 de ani) a fost reţinută pe 7 aprilie de poliţia de frontieră bulgară atunci când încerca să treacă cu automobilul în Grecia prin punctul de trecere a frontierei Kulata. Ea fusese dată în urmărire în urma condamnării definitive în dosarul 'Gala Bute' - 6 ani închisoare. Tot în acest dosar, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare, iar Tudor Breazu, administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea, a primit trei ani.

Curtea Supremă de la Bucureşti a găsit-o pe Elena Udrea vinovată de organizarea ilegală a unei gale de box pe cheltuiala statului pentru a-şi îmbunătăţi imaginea înaintea alegerilor parlamentare din 2012, confirmând propria decizie din 2018, care a fost ulterior anulată de Curtea Constituţională din cauza unei nereguli.

Cu toate acestea, Udrea nu s-a prezentat în faţa instanţei pentru pronunţarea hotărârii, alegând să se îndrepte spre Bulgaria cu o maşină la punctul de trecere a frontierei Giurgiu-Ruse, a anunţat poliţia română de frontieră. Plecarea Elenei Udrea a fost legală, întrucât nu i s-au impus restricţii de circulaţie în timp ce Curtea Supremă îşi pregătea hotărârea.

În 2018, Elena Udrea a fugit în Costa Rica, înainte de a fi găsită de Interpol şi extrădată în România un an mai târziu. La întoarcere, ea nu a fost încarcerată, dar a fost obligată să plătească 8,1 milioane de lei (3,27 milioane de dolari) drept despăgubiri către trezorerie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.