Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În turneu prin fosta URSS, secretarul de stat american Mike Pompeo laudă reformele din Uzbekistan

pbs
Mike Pompeo

Secretarul de stat american Mike Pompeo a lăudat luni reformele adoptate de autorităţile din Uzbekistan, încheindu-şi în această fostă republică din Asia Centrală turneul de o săptămână prin regiune, relatează AFP, potrivit AGERPRES.

Această vizită în Uzbekistan, ţară de 33 de milioane de locuitori şi bogată în hidrocarburi, este semnul "recunoaşterii reformelor" realizate de preşedintele Şavkat Mirzioiev, care i-a succedat în funcţie în 2016 autoritarului Islam Karimov, în urma decesului acestuia, a explicat Pompeo presei.

Mirzioiev a introdus de atunci reforme politice şi economice menite a deschide puţin câte puţin ţara, care funcţionează în continuare sub un sistem în mare parte inspirat din autoritarismul centralist al URSS.

Citește și: Problemele Boeing BUBUIE și în curtea Ryanair: 200 de milioane de pasageri ar putea rămâne la sol!

Parteneriatul dintre Uzbekistan şi SUA "se întăreşte rapid", iar Washingtonul "ajută Uzbekistanul să urmeze în continuare calea reformelor", a subliniat Pompeo, care s-a întâlnit cu Mirzioiev.

Tot la Taşkent, capitala uzbecă, el s-a întâlnit de asemenea şi cu miniştrii de externe din cinci foste republici sovietice din Asia Centrală - Kazahstan, Tadjikistan, Kîrgîzstan, Turkmenistan şi Uzbekistan.

Conform Ministerului de Externe uzbek, aceste discuţii au vizat Afganistanul, care are frontieră cu Uzbekistan, Turkmenistan şi Tadjikistan.

Pompeo a declarat că Washingtonul îşi doreşte în continuare să obţină un acord de pace pentru Afganistan, atenţionând totodată că talibanii vor trebui "să reducă violenţele" înainte de orice negocieri.

Uzbekistanul a fost ultima oprire din turneul lui Pompeo în fosta URSS, unde a transmis dorinţa Washingtonului de a apăra "suveranitatea" acestor ţări apropiate de Rusia şi de a contracara influenţa Chinei. El s-a deplasat anterior în Ucraina, ţară aflată în dispută cu Moscova, apoi în Belarus şi Kazahstan.

Citește și: Epidemia de coronavirus închide economia Chinei pentru restul lumii - Wall Street Journal

Washingtonul întâmpină dificultăţi în a avea o influenţă reală în Asia Centrală, în contextul în care Rusia şi-a menţinut bazele militare şi se află în fruntea unei alianţe militare şi a unei uniuni economice care implică mai multe ţări din regiune. Toate acestea îi asigură o influenţă constantă, dincolo de legăturile istorice şi culturale.

Asia Centrală este de asemenea legată economic de China, care a inclus-o în proiectul său comercial uriaş al noile drumuri ale mătăsii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.