Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În urmă cu treisprezece ani IPS Irineu a fost ales Mitropolit al Olteniei

basilica.ro
Mitropolit al Olteniei

„Această sărbătoare (a Sfântului Pantelimon – n.r.) ne cuprinde și pe noi, în această chemare, chemare de păstor al celor din Oltenia, ca Arhiepiscop al Craiovei și ca Mitropolit al Olteniei”, a evidenţiat IPS Irineu în cuvântul aniversar rostit marţi la Catedrala din Craiova. În urmă cu treisprezece ani, în anul 2008, Înaltpreasfinţia Sa a fost ales Mitropolit al Olteniei, fiind întronizat în 27 iulie.

Ierarhul s-a referit la clerul şi credincioşii încredinţaţi spre păstorire ca la o frăţietate, scrie Basilica.ro.

„Așa a rânduit Dumnezeu, ca în ziua de Sfântul Pantelimon să fim aici așezați spre conducerea acestei frățietăți, pentru că toți suntem frați, acestor credincioși atât de evlavioși din Oltenia, acestor preoți destoinici din această Sfântă Arhiepiscopie, acestor părinți, călugări și frați din mănăstirile noastre, acestor maici și surori din mănăstirile noastre. Într-un cuvânt, acestei Biserici din Oltenia pe care Tatăl a zidit-o, Fiul a întărit-o și Duhul Sfânt a sfințit-o”.

Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu a vorbit despre viaţa şi minunile Sfântului Pantelimon, cel grabnic ajutător și „care intervine în viața noastră atunci când suntem bolnavi, când suntem în grele suferințe și când nu avem niciun răspuns pentru problemele noastre”.

„Sfântul Pantelimon, ca toți sfinții, a primit de la Dumnezeu darul credinței. A urmat Școala de Medicină și și-a însușit cu repeziciune tainele vindecării bolilor trupești. A devenit chiar iscusit în aceste metode terapeutice ale lui Hipocrate. Însă era de departe cel care trebuia să devină alesul Mântuitorului nostru Iisus Hristos, doctorul sufletelor și al trupurilor. A avut ca învățător pe un sfânt, Ermolae, medic și preot în același timp. Și cum ucenicii se ridică la înălțimea dascălilor lor, după legea firească, Sfântul Pantelimon a depășit cu mult pe învățătorul său, Sfântul Ermolae. Căci de îndată ce a primit botezul creștin, s-a arătat vindecător și făcător de minuni”.

IPS Irineu

Mitropolitul s-a născut în 16 noiembrie 1957 în Perişani, judeţul Vâlcea. A urmat Seminarul Teologic din Craiova (1975-1980) și Institutul Teologic din București (1981-1985).

Între 1985-1986 urmează cursurile de doctorat, specialitatea Patrologie, la Institutul Teologic din București, continuate (specializarea Teologie Dogmatică) la Institutul Saint Serge din Paris (1987-1990); între 1986-1987 urmează cursuri de limbă și literatură franceză, la Facultatea de Litere din Grenoble; între 1989-1990, cursuri de limbă engleză la Londra, iar între 1990-1991, cursuri de arheologie biblică la Institutul de Arheologie Biblică din Tantur, Ierusalim.

În perioada 2002-2005 urmează cursurile de doctorat, specialitatea Drept civil, la Facultatea de Drept din Craiova, titlul de doctor în 2005 cu teza Raportul dintre preceptele morale creștine și normele juridice.

În 1985 s-a călugărit la Mănăstirea Frăsinei; hirotonit ierodiacon (1985) și ieromonah (1986).

Între 1990-1991 a fost profesor de Istoria Bisericii Universale la Institutul Saint Serge din Paris; între 1992-1994, profesor de Istoria culturii și civilizației bizantine la Facultatea de Teologie din Craiova; din 1994, profesor de Teologie Dogmatică și Teologie Morală la aceeași facultate (titular din 1997).

Între 1999-2001, profesor de Teologie Morală la Facultatea de Teologie Andrei Șaguna din Sibiu. În 2004 a fost ales șef de catedră (Sistematică-Practică) la Facultatea de Teologie din Craiova, iar în 2008, decan al aceleiași Facultăți.

În 06 septembrie 1991 Sfântul Sinod l-a ales Arhiereu vicar la Episcopia Râmnicului, fiind hirotonit în 06 octombrie, același an, cu numele de Slătineanul. În 2003 a fost numit secretar al Comisiei speciale pentru canonizarea Sfinților români din cadrul Sfântului Sinod; din 2000 este referent pentru manuale de religie din cadrul comisiei Teologice și liturgice a Sfântului Sinod.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.