DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

INACO: România ocupă ultimul loc în UE la reprezentarea femeilor în Guvern

inaco.ro
inaco

România a reuşit, într-un singur an, cea mai brutală retrogradare internaţională, de pe locul 102 în lume, pe locul 175 în prezent la reprezentarea femeilor în Guvern, potrivit unui comunicat al INACO remis joi AGERPRES.

Citește și: Inedit - Alina Gorghiu îi cere explicații OFICIAL Ralucăi Turcan/ DOCUMENT

"În anul 2020, reprezentarea femeilor în guvernele lumii arată că din 190 de ţări analizate, 9 ţări nu au nicio femeie în guvern, dar alte 14 ţări au cel puţin jumătate dintre miniştri femei, conform Indicelui Puterii Femeilor (Women's Power Index'). România se apropie cu noul său Guvern Cîţu, cu o singură femeie, de realităţile reprezentării femeilor în guvernul irakian", se menţionează în materialul semnat de preşedintele INACO, Andreea Paul, şi de Anca Tamaş, economist, expert în relaţii economice internaţionale.

Potrivit sursei citate, cele nouă ţări fără nicio femeie în guverne sunt: Arabia Saudită, Brunei, Kiribati, Papua Noua Guinee, St. Vincent şi Grenandines, Thailanda, Tuvalu, Vanuatu, Vietnam.

Totodată, printre cele 14 ţări cu cel puţin jumătate femei în guvern regăsim: Spania (67%), Finlanda (61%), Austria (57%), Suedia (55%), Franţa (53%) sau Canada (50%).

Astfel, România este foarte departe de performerii europeni, chiar pe ultimul loc în UE, subliniază sursa citată.

Potrivit INACO, în guvernul Orban, România avea 18% femei, cu care ne aflam pe locul 102 în lume din 190 ţări analizate, la egalitate cu ţări precum Eritrea sau Suriname.

În guvernul Cîţu, procentul femeilor se contractă brusc la 4,7%. În Europa, doar Belarus şi Azerbaidjan au procente mai mici.

La nivel internaţional, România a coborât la sfârşitul anului 2020 pe locul 175 în lume la reprezentarea femeilor în Guvern, alături de Irak (4,6%), Bahrain (4,4%), Myanmar (3,9%), Turkmenistan (3,7%), Belarus (3.5%), Azerbaidjan (3%) şi cele 9 ţări cu nicio femeie în guvernele proprii menţionate anterior.

Potrivit INACO, este nevoie "să corectăm rapid această gravă eroare de subreprezentare cronică a femeilor în Guvernul României. "Competitivitatea unui guvern şi calitatea vieţii unei naţiuni depinde şi de reprezentarea corectă a femeilor şi bărbaţilor", se menţionează în comunicat.

Totodată, reprezentanţii INACO susţin că trebuie respectate "obiectivele de dezvoltare ale mileniului asumate de ONU, la care România s-a angajat ferm, care ţin inclusiv de egalitatea de şanse, prin fapte, nu vorbe, ridicări din umeri, scuze sau strategii pe hârtie."

De asemenea, INACO consideră că mass-media are o contribuţie mare la dezvoltarea culturii politice favorabile egalităţii de şanse şi ar trebui să respecte acest principiu în spaţiile dedicate dezbaterilor politice.

"Organizaţiile de femei din partidele politice sunt anihilate complet din interior. Niciuna dintre aceste organizaţii de femei ale arcului guvernamental nu a reuşit să-şi impună vreo reprezentantă. Avem nevoie de un activism civic fără precedent în istoria României care să compenseze slaba lor putere politică. Nu ţine de alţii, ci chiar de noi.", se mai precizează în comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.