Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Înalt oficial maghiar: 'Cum este posibil ca Ucraina să comploteze împotriva unei țări NATO?'

persona-l.pp.ua
Ungaria Ucraina

Ungaria reacționează în termeni duri după publicarea unei anchete de către The Washington Post! Potrivit unor documente ale serviciilor secrete americane, președintele Volodimir Zelenski a sugerat ocuparea satelor rusești pentru a obține o influență asupra Moscovei, precum și aruncarea în aer a conductei de petrol Drujba, notează The Washington Post, cu referire la documente secrete inedite ale serviciilor secrete americane de informații scurse pe Discord. Secretarul maghiar de stat pentru comunicare și relații internaționale, Zoltán Kovács, a răspuns cazului cu o întrebare retorică: „Cum este posibil ca Ucraina să comploteze împotriva unei țări NATO?"

În cadrul unei întâlniri de la mijlocul lunii februarie cu vicepremierul Iulia Sviridenko, Zelenski ar fi sugerat ca Ucraina să "arunce în aer" oleoductul Drujba, construit de sovietici, care aprovizionează cu petrol Ungaria.

"Zelenski a subliniat că ... Ucraina ar trebui pur și simplu să arunce în aer conducta și, probabil, să distrugă industria [premierului] ungar Viktor Orbán, care se bazează în mare măsură pe petrolul rusesc", se arată în document.

Descriind conversația în detaliu, oficialii serviciilor de informații au recunoscut că Zelenski "își exprima furia față de Ungaria și, prin urmare, ar putea face amenințări hiperbolice, fără sens".

Reacția Ungariei

Secretarul maghiar de stat pentru comunicare și relații internaționale, Zoltán Kovács, a răspuns cazului cu o întrebare: "Cum este posibil ca Ucraina să comploteze împotriva unei țări NATO?"

Cazul Nord Stream

În luna martie a acestui an, New York Times, citând oficiali ai serviciilor de informații americane, a raportat că un grup pro-ucrainean este responsabil pentru aruncarea în aer a gazoductului.

Guvernul lui Volodimir Zelenski neagă implicarea în atacul Nord Stream. "Pentru mine, este o poveste destul de ciudată, nu avem nimic de-a face cu ea", a declarat ministrul Apărării, Oleksii Rezhnikov.

Zelenski nu recunoaște

Întrebat de Washington Post dacă a propus să ocupe părți din Rusia, Zelenski a respins afirmațiile din documentele scurse de la serviciile de informații americane ca fiind "fantezii", dar și-a apărat dreptul de a folosi tactici neconvenționale pentru a apăra Ucraina.

Zelenski: "Ucraina are tot dreptul să se protejeze, iar noi facem acest lucru. Ucraina nu a ocupat pe nimeni, ci invers. Când au murit atât de mulți oameni și au existat gropi comune și poporul nostru a fost torturat, sunt sigur că trebuie să folosim orice trucuri".

Întrebat în legătură cu rapoartele serviciilor de informații care sugerează că ia în calcul posibilitatea de a folosi rachete cu rază lungă de acțiune pentru a lovi Rusia, Zelensko a declarat că nu este un lucru pe care Ucraina îl ia în considerare.

"Nimeni din țara noastră nu a dat ordine pentru acțiuni ofensive sau lovituri pe teritoriul rusesc", a spus el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.