Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Încă doi cetăţeni francezi au fost arestaţi în Iran, numărul lor total se ridică la şapte

huffingtonpost.co.za
catuse

Alţi doi cetăţeni francezi au fost arestaţi în Iran, ridicând la şapte numărul deţinuţilor francezi în închisorile Republicii Islamice, a declarat sâmbătă pentru Le Parisien şefa diplomaţiei franceze, relatează AFP.

"Avem îngrijorări privind alţi doi compatrioţi de-ai noştri şi reiese din ultimele verificări făcute că sunt de asemenea deţinuţi", a declarat Catherine Colona, potrivit Agerpres.

"Este mai important ca niciodată să-i reamintim Iranului obligaţiile sale internaţionale. Dacă obiectul său este de a şantaja, asta nu trebuie să funcţioneze. Este un mod greşit de a aborda Franţa", a adăugat ea.

"Cerem eliberarea lor imediată, acces la protecţie consulară (...) Omologul meu iranian, cu care am avut o conversaţie lungă şi dificilă, şi-a luat angajamentul să respecte aceste drepturi. Aştept ca asta să se concretizeze", a mai spus şefa diplomaţiei franceze.

Printre cei şapte deţinuţi se află cercetătoarea franco-iraniană Fariba Adelkhah, arestată în iunie 2019 şi apoi condamnată la cinci ani de închisoare pentru atingere adusă securităţii naţionale, Benjamin Bričre, arestat în mai 2020 şi condamnat la opt ani şi opt luni de închisoare pentru spionaj, şi doi sindicalişti, Cécile Kohler şi Jacques Paris, arestaţi în mai acest an.

La începutul lui octombrie, Teheranul a difuzat un video prezentat ca "mărturisiri" ale acestora din urmă, provocând o reacţie virulentă a Parisului, care a denunţat o "punere în scenă nedemnă" şi a folosit în premieră termenul de "ostatici de stat".

În înregistrarea difuzată de site-ul canalului arab al-Alam al televiziunii oficiale, o tânără care vorbea în franceză susţinea că se numeşte Cécile Kohler şi că este agent operaţional al Direcţiei generale a securităţii externe (DGSE), serviciile de informaţii externe franceze.

Quai d'Orsay a făcut apel la francezii în trecere prin Iran "să părăsească ţara în cel mai scut timp, având în vedere riscurile de detenţie arbitrară la care se expun".

Peste 20 de cetăţeni ai unor ţări occidentale, mare parte cu dublă cetăţenie, sunt deţinuţi sau blocaţi în Iran, în ceea ce ONG-urile susţin că este o politică de luare de ostatici pentru a obţine concesii din partea puterilor străine.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.