Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Încă două familii evacuate din cauza alunecărilor de teren din Alunu

alunecari de teren

Încă două familii din localitatea vâlceană Alunu au fost evacuate joi din cauza alunecărilor de teren din zonă, alte patru familii fiind evacuate în a doua jumătate a lunii mai, potrivit purtătorului de cuvânt al Prefecturii Vâlcea, Alexandru Concioiu.

Decizia a fost luată joi de către Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Alunu, dat fiind pericolul iminent de pătrundere a masei de pământ în incinta unei gospodarii din zonă cât şi distanţa foarte mică până la drumul judeţean 605 C, se arată într-un comunicat de presă al Prefecturii Vâlcea. Totodată, Comitetul Local a stabilit să solicite sprijinul Administraţiei Naţionale Apele Române pentru lucrări de intervenţie operativă, în condiţiile în care există riscul ca masele de pământ în mişcare să ajungă în albia râului Olteţ, curs de apă aflat în administrarea SGA Vâlcea, sprijinul Consiliului Judeţean Vâlcea, administratorul drumului judeţean DJ 605C, pentru lucrări specifice de punere în siguranţă a platformei drumului şi a podului existent la km 7+133, dar şi ajutorul Ministerului Economiei, Minister sub autoritatea căruia se află Complexul Energetic Oltenia, societate ce are în administrare o suprafaţă de 29,11 ha, aproximativ jumătate din suprafaţa alunecată, se mai arată în comunicat, conform Agerpres.

Potrivit sursei citate, prefectul judeţului Vâlcea, Florian Marin, însoţit de inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea şi de specialişti din cadrul Prefecturii, ai Consiliului Judeţean şi ai altor structuri cu atribuţii în domeniul situaţiilor de urgenţă, s-au deplasat în zona afectată de alunecarea de teren din localitatea Alunu. Prefectul a dispus convocarea în regim de urgenţă în ziua de 2 iunie a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, urmând a fi analizate, dezbătute, aprobate propunerile Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Alunu şi dispuse măsuri în consecinţă.

În prima parte a lunii mai, după câteva zile de ploi abundente, s-a activat o alunecare de teren la halda de steril a Carierei Berbeşti Vest. Alunecarea a început într-o zonă din extravilanul comunei Alunu şi a continuat, afectând terenuri proprietate privată, precum şi terenuri aflate în proprietatea primăriei localităţii, pe o suprafaţă totală de circa 18 hectare, pe care se afla o plantaţie de salcâm.

Membrii Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă (CLSU) Alunu au constatat, pe 16 mai, că alunecarea de teren se îndreaptă spre două gospodării în care locuiau cinci persoane şi s-a decis evacuarea lor. În zilele care au urmat au mai fost evacuate două familii. Gospodăriile celor patru familii evacuate au fost demolate controlat, pentru relocarea bunurilor. Monitorizarea şi intervenţia de la Alunu a fost asigurată de către CLSU, pompieri, poliţişti, jandarmi şi echipe de la Direcţia Minieră Berbeşti. Pentru încetinirea deplasării maselor de pământ pe traiectoria de deplasare a acestora au fost construiţi trei pinteni de blocaj.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.