Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Încă o GAFĂ a Guvernului: S-a ratat termenul pentru o acţiune cu obiect de zeci de milioane de euro/ UPDATE

CJUE Curtea

România contestă excluderea de la finanţarea de către Uniunea Europeană a anumitor cheltuieli efectuate in cadrul Fondului european de garantare agricolă şi al Fondului european agricol pentru dezvoltare rurală. Contestaţia a fost însă depusă tardiv, iar acum încearcă, la Tribunalul Uniunii Europene, prin agentul guvernamental Radu Canţăr, să demonstreze că termenele din Tratatul privind funcţionarea UE sunt altele decât cele invocate de Comisia Europeană. Reacţie lui Radu Canţăr, la finalul articolului!

România riscă să piardă peste 100 de milioane de euro din cauza unor nereguli în cheltuirea fondurilor europene pentru agricultură și dezvoltarea satelor, potrivit unei decizii a Comisiei Europene, de excludere de la finanțare, din iunie 2018. Corecțiile financiare aplicate României prin decizia CE din 13 iunie se referă la cazuri din perioada 2014-2016: certificarea plăților directe către fermieri, din Fondul European de garantare Agricolă (FEGA); deficiențe privind controale-cheie la măsuri care implică sprijin forferatar din cadrul Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR); verificarea prezenței elevilor la școală, în cadrul facilității prin care li se acordă acestora lapte; efectul financiar al unor decizii ale Comisiei Europene care au redus din plățile intermediare.

CITEȘTE ȘI: Iarna afectează şi ficatul. Ce trebuie să ştii despre legătura dintre sezonul rece şi boala ficatului gras

România putea ataca la Tribunalul Uniunii Europene aceste corecții, însă contestaţia a fost depusă după termenul legal de două luni de la publicarea actului. În schimb, agentul guvernamental apelează la o interpretare originală a TFUE şi susţine că "momentul concret de la care începe să curgă termenul de 2 luni pentru introducerea unei acţiuni În anularea unui act UE este momentul de la care respectivul act intră În vigoare/produce efecte juridice". Mai mult ar exista diferenţe între textul notificat şi cel publicat Jurnalul Oficial al UE.

"Având în vedere toate aspectele menţionate, apreciem că regularitatea procedurii de notificare a fost compromisă. Practic, momentul de la care autorităţile române au cunoscut, în mod suficient de clar şi precis, conţinutul Deciziei 2018/873, precum şi motivele pe care aceasta se întemeiază este cel al publicării În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Raportarea formală la momentul notificării Deciziei 2018/873, în contextul in care textul notificat este incomplet este nejustificată şi este de natură să priveze statul membru destinatar de dreptul de acces la remedii efective împotriva unui act. Mai mult, dat fiind că Decizia 2018/873 a fost noti ficată incomplet la data de 14.06.2018 şi publicată complet la data de 15.06.2018, nu este rezonabil ca emitentul actului să pretindă autorităţilor române ca, acţionând cu bună credinţă şi suficient de diligent, să ignore cu desăvârşire textul publicat.

Pe cale de consecinţă, termenul de 2 luni pentru introducerea acţiunii în anulare care face obiectul cauzei T-530/18 a inceput să curgă de la data publicării Deciziei 2018/873 în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (15.06.2018), la care se adaugă cele 14 zile prevăzute de articolul 59 din Regulamentul de procedură al Tribunalului. Termenului astfel calculat se adaugă 10 zile - termen invariabil pentru considerente de distanţă prevăzut de articolul 60 din Regulamentul de procedură al Tribunalului. În concluzie, actiunea în anulare formulată de România la data de 07.09.2018 a fost introdusă cu respectarea termenelor incidente", precizează agentul guvernamental.

Vezi AICI documentul trimis de Guvern la Tribunalul UE! (.pdf)

Guvernul României solicită Tribunalului UE:

i. să considere admisibilă acţiunea în anulare care face obiectul cauzei T-530/18;

ii. să anuleze parţial Decizia de punere În aplicare (VE) nr. 2018/873 din 13 iunie 2018 de excludere de la finanţarea de către Uniunea Europeană a anumitor cheltuieli efectuate În cadrul Fondului european de garantare agricolă (FEGA) şi al Fondului european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR):

a. în ceea ce priveşte submăsura la integral (suma de 13.184.846,61 € aferentă anilor 2015 şi 2016);

b. În ceea ce priveşte submăsurile 3a, Sa, 3b, 4b integral (suma de 45.532.000,96 € aferentă anilor 2014,2015 şi 2016) şi, în subsidiar, parţial pentru perioada anterioară datei de 19.09.2015 (suma de 21.315.857,50 €);

iii. să oblige Comisia la plata cheltuielilor de judecată.

Pentru România există şi precedente în care a obținut anularea corecțiilor finanicare. Însă în acel caz nu era vorba despre o depăşire a termenelor. În februarie 2017, Tribunalul Uniunii Europene a dat câştig de cauză României şi a anulat Decizia de punere în aplicare (UE) 2015/103 a Comisiei Europene din 16 ianuarie 2015 de excludere de la finanțarea de către Uniunea Europeană a anumitor cheltuieli efectuate de statele membre în cadrul Fondului european de garantare agricolă (FEGA) și al Fondului european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR), în ceea ce privea România.

UPDATE: "Invocarea unei excepții procesuale este un drept de care se bucură orice parte litigantă. În această cauză, Comisia Europeană a ales să-l uziteze și să-și intemeieze apărările în acest sens. Speța urmează să fie dezbătută la Tribunalul Uniunii Europene atât cu privire la excepția invocată de Comisie, cât și cu privire la fondul cauzei. Astfel, consider că, în acest moment, orice comentariu este prematur. Din punctul meu de vedere excepția invocată este nefondată, iar argumentele folosite îmi consolidează încrederea în acest sens", a declarat Radu Canţăr pentru STIRIPESURSE.RO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.