Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Încă un alpinist a murit pe Everest - Este al 17-lea deces în acest sezon de cățărare

www.wikipedia.org
Everest, Himalaya

Un britanic a murit sâmbătă pe Everest, aducând la 10 într-o săptămână numărul celor care şi-au pierdut viaţa pe cel mai înalt vârf din lume, extrem de frecventat în acest sezon, au anunţat sâmbătă organizatorii de expediţii, citaţi de AFP potrivit Agerpres.

Alpinistul britanic Robin Fisher, în vârstă de 44 de ani, a ajuns pe vârf sâmbătă dimineaţa, însă s-a prăbuşit la întoarcere, după ce coborâse doar 150 de metri.

"Ghizii noştri au încercat să-l ajute, însă a murit în scurt timp", a declarat pentru AFP Murari Sharma de la Everest Parivar Expedition.

Anunţul vine după ce vineri dimineaţă, pe versantul tibetan al muntelui, un alt alpinist - un irlandez în vârstă de 56 de ani - şi-a pierdut viaţa, au declarat organizatorii expediţiei sale pe pagina lor de Facebook.

Bărbatul se decisese să coboare înainte de a ajunge în vârf, însă a murit în cortul său, aflat la peste 7.000 de metri altitudine. Decesul său vine la o săptămână după cel al unui alt irlandez, Seamus Lawless, profesor la Trinity College, care a căzut în timp ce cobora de pe vârf.

Patru indieni, un american, un austriac şi un nepalez au murit de asemenea pe Everest în ultima săptămână.

Sezonul de ascensiune de primăvară este în plină desfăşurare pe acest munte de 8.848 de metri - din cauza numărului mare de alpinişti formându-se cozi în apropierea vârfului.

Această aglomeraţie în "zona morţii" (la peste 8.000 de metri) a fost identificată drept cauza a cel puţin patru dintre decesele înregistrate în ultimele zile.

În acest an, autorităţile din Nepal au emis un număr record de 381 de permise pentru sezonul de primăvară, în special pentru alpiniştii străini, la preţul de 11.000 de dolari fiecare. Fiecare titular de permis este însoţit de un ghid, ceea ce înseamnă că aproximativ 750 de persoane escaladează muntele pe acelaşi traseu în câteva săptămâni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.