Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Încă un an record pentru importurile de gaze naturale lichefiate din Polonia

blog.burnsmcd.com
gnl tren

Compania energetică poloneză ORLEN a anunțat marți (2 ianuarie) că Polonia a primit 62 de încărcături (4,66 milioane de tone) de gaz natural lichefiat (GNL) în Świnoujście în 2023, cu 4 livrări mai multe decât anul trecut, scrie ceenergynews.com.

"Primul an complet de independență a Poloniei față de livrările de gaze naturale din est a trecut. GNL și-a confirmat rolul de unul dintre pilonii sistemului de securitate energetică a țării. Numărul record de încărcături de gaze naturale lichefiate primite de Grupul ORLEN este rezultatul unor investiții care vor continua în anii următori", a declarat Daniel Obajtek, președintele Consiliului de Administrație al ORLEN. "Construirea unei flote proprii de gazoductoare sau rezervarea unei capacități complete de regazeificare într-un nou terminal plutitor în Golful Gdańsk reprezintă o garanție a aprovizionării stabile a clienților polonezi și o consolidare semnificativă a poziției Grupului în regiune."

De la deschiderea terminalului GNL din Świnoujście în 2016, 268 de încărcături de gaz natural lichefiat au sosit în portul de gaz. Cea mai recentă încărcătură a ajuns la terminal pe 29 decembrie în cadrul unui acord pe termen lung cu QuatarEnergy LNG, care a livrat aproximativ 90.000 de tone de gaz lichefiat.

În 2023, principalul furnizor de GNL al Poloniei a fost Statele Unite, cu 41 de livrări finalizate din porturile americane către Świnoujście, în cadrul achizițiilor pe termen lung și la vedere. Qatar a ocupat locul al doilea, cu 19 livrări. Câte un transport a sosit din Trinidad și Tobago și din Guineea Ecuatorială.

În octombrie 2023, a avut loc o ceremonie de botez pentru navele de GNL proprii ale ORLEN - "Święta Barbara" și "Ignacy Łukasiewicz" - la șantierul naval Hyundai Samho Heavy Industries din Coreea de Sud. Acestea se alătură navelor "Lech Kaczyński" și "Grażyna Gęsicka" care navighează deja în apele internaționale. Acestea din urmă au livrat opt încărcături de GNL în Polonia în 2023, cu un volum total de peste 0,5 milioane de tone de GNL.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.