Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Încă un 'greu' a fost trimis în judecată: E acuzat de evaziune fiscală

DIICOT

Încă un greu a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală. Omul de afaceri Gruia Stoica a fost trimis în judecată de DIICOT pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani, prin diminuarea ilegală a bazei de impozitare a companiei Transbordare Vagoane Marfă CFR- TVM Iaşi, preluată de la CFR Marfă de firma sa Grup Feroviar Român (GFR).

Citeşte şi: Îndeamnă românii la sărăcie, dar nu şi-a publicat declaraţia de avere

În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată Vasile Didilă (fratele lui Gruia Stoica) şi Vasile Răducan. Potrivit unui comunicat al DIICOT, în cursul anului 2003, Vasile Didilă, în calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Grup Feroviar Român SA a semnat un contract de vânzare-cumpărare de acţiuni prin care a fost preluată SC Transbordare Vagoane Marfă CFR- TVM Iaşi.

Citeşte şi: Borcea, adus cu mascaţii la DNA: Cu ce vor să-l 'îngroape' procurorii

Preluarea s-a efectuat prin achiziţionarea întregului portofoliu de acţiuni de la Societatea Naţională de Transport Feroviar de Marfă - CFR Marfă SA. De asemenea, procurorii au reţinut că, în perioada 2003-2005, Gruia Stoica, Vasile Didilă şi Vasile Răducan, bazându-se pe relaţia de rudenie şi încredere reciprocă, au constituit un grup infracţional organizat în scopul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani, elaborând un plan prin care să diminueze baza impozabilă GFR şi GFR- TVM Iaşi, în scopul prejudicierii bugetului de stat, după care să ruleze mai multe sume de bani prin conturile bancare, astfel încât să creeze o aparenţă de legalitate a circuitelor comerciale fictive concepute şi apoi să readucă sumele de bani folosite înapoi în conturile Grup Feroviar Român.

Citeşte şi: 'Secretele' lui Dacian Cioloş: A ieşit la iveală declaraţia de avere a premierului

După achiziţionarea pachetului majoritar de acţiuni al SC Transbordare Vagoane Marfă CFR- TVM Iaşi, cei trei inculpaţi au schimbat conducerea societăţii impunând propriile reguli. Ulterior, Gruia Stoica, Vasile Didilă şi Vasile Răducan au introdus această societate într-un circuit financiar fictiv, alături de Grup Feroviar Român SA, Grampet SA şi SC Rapid Com SRL, în scopul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare a banilor astfel obţinuţi.

Circuitul financiar a vizat săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală prin intermediul Grup Feroviar Român SA, urmare a înregistrării unui contract fictiv de subînchiriere vagoane de la SC Rapid Com SRL, precum şi prin intermediul GFR - TVM Iaşi SA, urmare a înregistrării unui contract fictiv de consultanţă.

Citeşte şi: Vizat de DNA, 'Prinţul' Paul Lambrino a ajuns de urgenţă la spital / FOTO

Prejudiciul total adus bugetului de stat este de 8.871.394 lei. În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii, dosarul fiind trimis spre judecare la Tribunalul Iaşi. Gruia Stoica a mai fost trimis în judecată într-un alt dosar, în legătură cu fraudarea unei licitaţii organizată de Complexul Energetic Oltenia, în care a fost condamnat în martie 2015 de Curtea de Apel Ploieşti la patru ani de închisoare cu executare, însă decizia nu este definitivă, anunţă Agerpres.

Citeşte şi: Zi DECISIVĂ pentru Remus Truică: A fost DUS CU MANDAT la DNA

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.