Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Încă un înalt oficial european ia populația peste picior: Daţi căldura mai încet în locuinţe!

Agerpres - Reuters
Joseph Borrell

Încă un înalt oficial îndeamnă populație din statele Uniunii Europene să lupte cu Rusia lui Vladimir Putin prin scăderea temperaturilor în locuințe. Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell le-a cerut miercuri cetăţenilor europeni "să dea căldura mai încet în locuinţe", pentru că trebuie "plătit un preţ" pentru "tăierea cordonului ombilical" care uneşte economia UE de cea rusă, în contextul războiului din Ucraina, scrie EFE.

"Primul lucru pe care trebuie să-l facem este să tăiem cordonul ombilical care leagă economia noastră de cea rusă şi să întrerupem fluxul care le permite să acumuleze rezerve cu care să-şi finanţeze războiul", a declarat Borrell în cadrul unei dezbateri în Parlamentul European pe tema invaziei ruse, la care a participat şi şefa guvernului eston Kaja Kallas.

"Putem face acest lucru la nivel macro", aşa cum a făcut marţi Comisia Europeană, prezentând o directivă pentru reducerea cu două treimi a importurilor de gaz rusesc până la sfârşitul anului, dar şi la nivel micro, spune Borrell, care i-a invitat în acest sens pe cetăţenii europeni să mai pună o haină pe ei.

"Cer totodată ca toată lumea să facă un efort individual pentru a reduce consumul de gaz, la fel cum reducem consumul de apă atunci când este secetă şi la fel ca atunci când ne punem o mască pentru a combate un virus", a insistat el, citat de Agerpres.

Borrell consideră că "ceea ce am făcut împotriva COVID-19 trebuie să facem în favoarea Ucrainei": "Trebuie să aibă loc o mobilizare a spiritelor, a activităţilor, a atitudinilor individuale, într-un angajament colectiv pentru a face faţă unei sarcini care este fără îndoială istorică".

Aceeași soluție a fost propusă și de Frans Timmermans, prim-vicepreședinte al Comisiei Europene. El a declarat, marți, la Bruxelles, că europenii pot contribui la lupta împotriva lui Vladimir Putin prin diminuarea căldurii din casele lor, potrivit The Guardian.

Frans Timmermans a spus: „Este greu. Este al naibii de greu, dar este posibil. O putem face și o putem face rapid. Tot ce avem nevoie e curaj pentru a ajunge acolo. Dacă a existat vreo perioadă pentru a face asta, acum este timpul. Alegerile voastre privind câtă energie consumați vor decide cât de puternici suntem în reacția noastră față de Rusia”.

Aceeași „soluție” a fost oferită zilele trecute și de șeful Agenției Internaționale de Energie (AIE), Fatih Birol. Acesta susținea că dacă europenii și-ar reduce temperatura în case cu un grad, pe durata sezonului rece, și-ar scădea considerabil dependența față de gazul rusesc. În plus, fiecare consumator ar sancționa personal Rusia pentru invazia Ucrainei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.