Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Încă un ministru sare la gâtul lui Klaus Iohannis din cauza Codului Fiscal

iohannis

Ministrul Energiei, IMM-urilor și Mediului de Afaceri, Andrei Gerea, s-a arătat surprins că președintele Klaus Iohannis a decis să trimită la reexaminare noul Cod Fiscal, o lege adoptată de toate partidele, în unanimitate. În opinia vicepreședintelui ALDE, este nevoie ca economia românească să fie susținută de măsuri de relaxare fiscală pentru a menține creșterea economică și pentru are duce decalajele dintre România și celelalte state UE.

Din acest motiv, nu ar trebui exclusă varianta convocării unei sesiuni parlamentare extraordinare pentru ca prevederile Codului Fiscal să fie aplicabile de la 1 ianuarie 2016.

”Am luat act cu surprindere de decizia președintelui Klaus Iohannis de a respinge noul Cod Fiscal, un cod al cărui conținut este eminamente liberal, cu măsuri de relaxare fiscală pe care le-a solicitat întregul mediu de afaceri cu care am intrat în contact în calitatea de ministru al Energiei, IMM-urilor și Mediului de Afaceri. Opinia mea este că actuala majoritate ar trebui să ia în calcul convocarea unei sesiuni extraordinare pentru adoptarea Codului Fiscal. Am primit semnale de încredere din partea investitorilor în momentul în care această lege a fost adoptată de Parlament.

Sunt convins că liberalii nu se pot poziționa împotriva acestei legi pe care au votat-o, alături de toate partidele din Parlament. Motivele invocate de președintele Klaus Iohannis nu sunt viabile. În primul rând, nu poate compara economia României cu cea a Greciei. Din 2012, România a avut cele mai consistente și mai importante creșteri economice din Europa, pe când Grecia a rămas într-oc riză acută.

În al doilea rând, nu poate susține că nu este de acord cu reducerea TVA la 19%, pe care el însuși și PNL a propus-o. Nu ne promitea același Iohannis în noiembrie 2014 că va reduce taxele și impozitele, sau numai un guvern PNL are voie să facă acest lucru? Noul Cod Fiscal vine și cu o serie de mecanisme care vor putea limita posibile creșteri ale inflației. Spre deosebire de alte perioade, scăderea de impozite nu are cum să creeze presiuni inflaționiste, deoarece nivelul prețurilor este determinat de politica monetară, de cererea și oferta de bani, de relația dintre masa monetară și producția de bunuri și servicii.

Din acest motiv, scăderea fiscalității nu va duce la accentuarea dezechilibrului comercial. În plus, prin Noul Cod Fiscal, sunt stimulate investițiile, crearea de locuri de muncă, achiziția de locuri de muncă și de echipamente, adică procesele capabile să crească bunăstare și să aducă plus valoare în viitor.

Codul Fiscal a fost dezbătut cu mediul de afaceri, cu instituțiile și organizațiile specializate în mediul economic, a fost dezbătut în Parlament și adoptat în unanimitate. Oare unii consilieri ai domnului Iohannis sunt mai înțelepți decât toți? Oare domnul Iohannis se poate gândi și la binele economiei românești, pentru binele cetățenilor României, sau domnul președinte se gândește că ar fi mai bine să ajungem din nou într-o zonă de austeritate, doar ca să le facem pe plac unor consilieri și unui partid care nu mai suportă să stea în opoziție?

Regret că Klaus Iohannis a ajuns să intre într-un conflict politic cu Guvernul României și cu majoritatea parlamentară și că singura preocupare este aceea de a bloca orice măsură a Guvernului, chiar dacă ea este una bună.”, a precizat vicepreședintele ALDE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.