Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Încălzirea globală: Aproape 200 de oraşe s-au angajat să reducă emisiile de gaze

Aproape două sute de municipalităţi din întreaga lume şi-au fixat deja ca obiective reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, potrivit unui raport publicat marţi, care subliniază importanţa implicării zonelor urbane în lupta împotriva încălzirii climatice, relatează agenţia France Presse, potrivit agerpres.

Citește și: Fostul BARON de Buzău: 'Am dus personal 425 mii de euro la PNL. Motreanu şi Scutaru i-au luat'

Marea majoritate a acestor oraşe se află în America de Nord (74), în Europa (72), iar restul se află în Asia şi Oceania (29), în America latină (6) şi 3 în Africa, potrivit datelor furnizate pe bază de voluntariat de 533 de oraşe către Carbon Disclosure Project (CDP), asociaţie internaţională, cu sediul la Londra, specializată în centralizarea informaţiilor de mediu ale companiilor.

Citește și: Întâlnire de gradul 0 între Putin şi Erdogan

Stockholm, de exemplu, s-a angajat să reducă emisiile de dioxid de carbon cu 2,3 tone pe locuitor în 2020, iar pentru a realiza acest lucru să nu mai folosească combustibili fosili (petrol, gaz, cărbune) până în 2040.

Citește și: Codul lui Da Vinci: Dan Brown anunţă lansarea lui Origin

New York-ul vrea de asemenea să reducă cu 80% emisiile de gaze cu efect de seră până în 2050, în raport cu nivelul lor din 2005.

Citește și: Selfie lângă sicriu, viral pe Facebook. Poza făcută de doi puști din Vaslui

Oraşele reprezintă circa trei sferturi din emisiile mondiale de gaze cu efect de seră. Consumul lor energetic, comportamentul şi obiceiurile locuitorilor săi arată dacă suntem capabili să reducem suficient emisiile pentru a evita o încălzire climatică periculoasă şi să ne adaptăm consecinţelor care se fac deja simţite în oraşe, arată raportul.

Citește și: Leonardo DiCaprio se ÎNSOARĂ: Ea este aleasa / FOTO

Pentru realizarea acestui obiectiv, circa 57.000 de miliarde de euro trebuie investiţi în oraşe de acum până în 2030, conform raportului CDP, care face trimitere la o evaluare a organizaţiei non-guvernamentale WWF.

Citește și: Bill Gates detonează bomba: Și-a spionat angajații! Ce metode a aplicat

O investiţie de asemenea amploare nu se poate realiza fără o colaborare a investitorilor cu companiile, mai arată asociaţia.

Vezi şi: Deputatul PMP, Adrian Gurzău, finul Elenei Udrea, poate fi ARESTAT

Dintre oraşele care au răspuns solicitării acestui chestionar al CDP, 277 deja au identificat 720 de proiecte în valoare de 26 de miliarde de euro şi 299 estimează că schimbările climatice creează oportunităţi pentru industria lor pentru dezvoltarea de noi activităţi.

Citește și: Ungaria caută muncitori străini. Cu condiţia ca ei să fie 'albi şi creştini'

Municipalităţile care au răspuns chestionarului au identificat peste 2.000 de riscuri care-i vizează pe locuitorii lor în ce priveşte schimbările climatice. Aceste riscuri includ temperaturi extreme, inundaţii sau lipsa apei. Circa 63% dintre acestea deja se manifestă şi se vor resimţi pe termen foarte scurt, mai arată asociaţia în raportul respectiv.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.