Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Încălzirea globală: Milioane de persoane, ameninţate de potenţialele inundaţii cauzate de lacurile glaciare

incalzirea globala

Inundaţiile masive cauzate de lacurile glaciare formate sau extinse ca urmare a schimbărilor climatice ameninţă cel puţin 15 milioane de persoane la nivel mondial, potrivit unui studiu publicat marţi în revista ştiinţifică Nature Communications, relatează AFP.

Patru ţări sunt cele mai expuse riscului: India, Pakistan, China şi Peru, notează cercetătorii care au realizat această primă evaluare globală a zonelor ameninţate de acest fenomen, informează Agerpres.

Volumul lacurilor formate atunci când gheţarii se topesc din cauza încălzirii globale a crescut cu 50% în 30 de ani, potrivit unui studiu anterior din 2020, bazat pe date satelitare.

Aceste lacuri sunt extrem de instabile deoarece sunt cel mai adesea îndiguite de gheaţă sau de sedimente compuse din roci poroase şi resturi. Când apa acumulată trece prin aceste bariere naturale, pot apărea inundaţii masive în aval, provocând moartea a mii de persoane.

"Nu zonele cu cel mai mare număr de lacuri glaciare sau cele cu cea mai rapidă creştere sunt neapărat cele mai expuse riscului. Pericolul provine mai degrabă de la numărul de persoane care trăiesc în apropierea acestor lacuri şi din capacitatea lor de a face faţă unor inundaţii sau nu", a explicat autorul principal al studiului, Caroline Taylor, doctorand la Universitatea din Newcastle, Anglia.

Astfel, mii de persoane au murit în inundaţii cauzate de revărsarea lacurilor glaciare în zonele montane înalte din Asia, însă doar un număr redus în Pacificul de Nord-Vest, chiar dacă această regiune are de două ori mai multe lacuri glaciare.

Potrivit studiului, aproximativ 90 de milioane de persoane din 30 de ţări trăiesc în 1.089 de bazine lacustre glaciare, iar 15 milioane dintre acestea locuiesc la un kilometru distanţă de o zonă ce poate fi inundată.

Numai în zona montană înaltă din Asia, peste nouă milioane de persoane se află pe traseul direct al unor potenţiale inundaţii cauzate de lacurile glaciare, inclusiv cinci milioane în nordul Indiei şi Pakistan.

În Pakistan, care numără peste 7.000 de gheţari în lanţurile muntoase din Himalaya, s-au produs în vara anului trecut inundaţii devastatoare, care au afectat peste 33 de milioane de persoane.

Cercetări recente au arătat ca jumătate din cei 215.000 de gheţari de pe Pământ şi un sfert din masa lor se vor topi până la sfârşitul secolului, chiar dacă încălzirea globală poate fi limitată la 1,5 grade Celsius, obiectivul ambiţios al Acordului de la Paris.

În ultimul secol, o treime din creşterea nivelului mării la nivel global a provenit din topirea gheţarilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.