DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Încasările restaurantelor au înregistrat scăderi care variază între 20% şi 80%, în contextul epidemiei de coronavirus

Evz
Restaurant

Încasările recente ale restaurantelor au înregistrat scăderi care variază între 20% şi 80% din cauza lipsei clienţilor în contextul epidemiei de coronavirus, a declarat, miercuri, preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA), Daniel Mischie.

"La restaurante, din punct de vedere al afacerilor, încasările, depinde de la zonă la zonă, au evoluat cu minus între 20 şi 80%, şi sunt restaurante sau evenimente care se bazau pe turişti, restaurante sau evenimente care se bazau pe clădirile de birouri, restaurante sau evenimente care sunt în zonele de tranzit. Situaţia este deosebit de grea pentru operatori şi gândul nostru este de a păstra forţa de muncă fără a fi nevoiţi să luăm măsuri în acest sens. (...) Există din păcate situaţii în care oamenii au luat măsuri de concediere a anumitor colegi", a declarat Daniel Mischie, potrivit Agerpres.ro.

Preşedintele HORA a apreciat că în cazul creşterii numărului de îmbolnăviri, comenzile în restaurante vor continua să scadă.

Citește și: Consilierul lui Mugur Isărescu desființează Legea anticămătărie: ‘Înșirând cuvinte goale ce din coadă au să sune’

"Dacă situaţia rămâne ca astăzi, evident că lumea în continuare îşi va urma cursul normal şi va mânca în continuare, drept urmare oamenii vor comanda, şi există astăzi o încălzire a comenzilor de pe platforme. Dar aş vrea să fim conştienţi că noi ne aflăm doar la primul inel, deci situaţia se va accentua un pic. Informaţiile spun că în momentul în care situaţia devine destul de agresivă, toate comenzile scad, oamenii se conservă, toată lumea se va restrânge", a afirmat Daniel Mischie.

Reprezentantul patronatelor din domeniul restaurantelor a cerut Guvernului transformarea unei părţi a fondurilor europene în linii de credit accesibile pentru industria restaurantelor şi a turismului.

Citește și: PMP solicită măsuri urgente: Trebuie construite mecanisme de izolare şi carantină în zonele de trecere a frontierei

"Cel mai important lucru şi foarte greu este ca în urma fondurilor care sunt alocate de UE, a fondurilor care nu mai sunt cheltuite datorită faptului că evenimentele, târgurile, expoziţiile, nu se mai întâmplă, pentru aceste fonduri să se creeze un fond gestionat de Trezorerie, de CEC, de o altă bancă, în aşa fel încât colegii noştri să poată accesa linii de credit cu care să-şi ajute afacerile. Obiectivul nostru este păstrarea afacerilor pe care le avem, împreună cu colegii noştri angajaţi", a menţionat Daniel Mischie.

În contextul în care turismul şi restaurantele sunt grav afectate economic de criza coronavirus, patronatele din cele două domenii au transmis, miercuri, mai multe solicitări Guvernului: scutirea celor două industrii de la plata taxelor pe salarii pentru lunile martie, aprilie şi mai, cu posibilitatea prelungirii la 6 luni în cazul extinderii crizei; amânarea plăţii TVA şi a taxelor locale aferente primului semestru din 2020 pentru o perioadă de 6 luni, fără penalizări şi dobânzi, ca şi formă de creditare cu dobândă zero a industriei turismului; plata imediată a datoriilor statului către operatorii de turism - plata contribuţiilor aferente concediilor medicale de recuperat de către angajator, plata TVA de recuperat, ca şi plăţile facturilor de prestări servicii pe care diverse instituţii ale statului le au de făcut către operatorii de turism; asigurarea unui fond de urgenţă pentru finanţarea creditării operatorilor din turism prin susţinerea dobânzilor din bugetul statului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.