Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Incendii în Canada: Îmbunătăţirea condiţiilor meteorologice dă speranţe pompierilor care luptă cu flăcările

www.reuters.com
canada

Incendii în Canada: Îmbunătăţirea condiţiilor meteorologice dă speranţe pompierilor care luptă cu flăcările

Incendiile care devastează provincia Columbia Britanică din Canada dau semne de reducere a intensităţii, iar condiţiile meteorologice ar urma să se îmbunătăţească până marţi, ceea ce va ajuta echipajele care luptă în continuare cu flăcările "epice", au anunţat luni serviciile pentru intervenţii de urgenţă, transmite Reuters, informează Agerpres.

Peste 35.000 de persoane au fost nevoite să îşi părăsească locuinţele în ultimele patru zile, după ce flăcările s-au răspândit în regiunea vestică, situaţie care a determinat guvernul federal să trimită în zonă forţele armate.

De asemenea, incendiile fac ravagii şi spre nord, în cadrul celui mai grav sezon de incendii de vegetaţie înregistrat în Canada, pe care mulţi experţi îl pun pe seama schimbărilor climatice.

Alte incendii, agravate de seceta severă, au fost raportate mai aproape de graniţa cu SUA şi în partea americană din zona Pacificul de Nord-Vest.

Provincia Columbia Britanică, situată pe coastele canadiene ale Oceanului Pacific, ar putea înregistra săptămâna aceasta o răcire a vremii şi ploi aduse de furtuna tropicală Hilary, care a lovit California duminică, au indicat meteorologii.

O suprafaţă de aproximativ 140.000 de kilometri pătraţi, aproximativ egală cu cea a statului New York, a fost pârjolită la nivel naţional, fumul emanat de incendii ajungând până pe Coasta de Est a SUA.

Indicele de calitate a aerului din multe zone afectate de incendiu - inclusiv Central Okanagan, Eastern Fraser Valley, Kamloops - prezintă un risc ridicat, a anunţat guvernul provinciei Columbia Britanică.

Autorităţile guvernamentale estimează că sezonul incendiilor ar putea dura până în toamnă din cauza condiţiilor de secetă.

La o distanţă de aproximativ 2.000 de kilometri spre nord, un incendiu de vegetaţie scăpat de sub control în Yellowknife, capitala Teritoriilor de Nord-Vest (NWT), a transformat localitatea îndepărtată într-un oraş fantomă învăluit în fum, aproape toţi cei 20.000 de locuitori ai săi fiind evacuaţi.

Jason Brolund, şeful pompierilor din West Kelowna, în Columbia Britanică, una dintre zonele cele mai afectate de incendii, a vorbit despre o îmbunătăţire a condiţiilor meteorologice, ceea ce îi ajută pe pompieri. "Nu ne-am confruntat cu provocarea unui incendiu cu un comportament extraordinar. Avem de-a face cu lucruri cu care suntem obişnuiţi. Însă, avem de-a face cu acestea la o scară epică", a declarat el pentru Canadian Broadcasting Corp.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.