Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Incendii în Canada: 'Puţin probabil' ca fumul să afecteze aerul europenilor

DC News
pompier incendiu incendii

Incendii în Canada: 'Puţin probabil' ca fumul să afecteze aerul europenilor.

Fumul emanat de incendiile forestiere fără precedent din Canada a ajuns luni în Europa Occidentală, însă particulele fine pe care le conţine circulă la câţiva kilometri altitudine şi este "puţin probabil" să aibă un impact asupra calităţii aerului din Europa, au declarat reprezentanţii programului european Copernicus, transmite AFP.

"Norul de fum ajunge în Peninsula Iberică, precum şi în Irlanda şi Regatul Unit şi, în cele din urmă, va traversa Franţa, ţările din Benelux şi Germania, înainte de a continua spre est", a declarat luni Mark Parrington, cercetător în cadrul Serviciului Copernicus de monitorizare a atmosferei (CAMS).

"Previziunile noastre", bazate pe observaţii satelitare, "indică valori ridicate ale concentraţiilor de aerosoli (...) deasupra Atlanticului, dar în principal la altitudini foarte mari şi este puţin probabil ca acest lucru să aibă impact asupra calităţii aerului în Europa", a adăugat el.

Aceşti aerosoli reprezintă particulele fine aflate în suspensie în fumul emanat de incendii, în special monoxid de carbon, un "produs de ardere incomplet" a cărui "durată de viaţă atmosferică de aproximativ o lună" îl face un "foarte bun indicator al deplasării fumului", a subliniat omul de ştiinţă.

"Deplasarea pe distanţe lungi a fumului, şi, în general, poluarea aerului, se produc altitudini mari, între doi şi opt kilometri, unde durata de viaţă atmosferică a unor poluanţi este mai îndelungată şi unde aceştia pot fi transportaţi mai rapid de vânturile mai intense, cum ar fi curentul jet, în cazul fumului ce provine de la incendiile din regiunile boreale", a detaliat Mark Parrington.

"Acest fenomen nu este neobişnuit atunci când emisiile sunt suficient de importante, ca în cazul incendiilor de vegetaţie" şi "observăm, practic, în fiecare an un transport similar de fum peste Atlantic de la incendiile din America de Nord", a adăugat el.

Airparif, o organizaţie responsabilă de monitorizarea calităţii aerului în capitala Franţei, contactată luni de AFP, a declarat că "pentru moment, nu se preconizează niciun impact pentru Paris" şi împrejurimi. "Dar nu putem exclude depunerea", în cazul în care curenţii atmosferici se modifică în următoarele zile, iar straturile superioare se amestecă cu cele inferioare, a explicat Pierre Pernot, inginer la Airparif.

Duminică, 81 de incendii forestiere erau încă active în provincia Quebec din Canada, 27 dintre acestea fiind considerate scăpate de sub control. Oraşul Montreal, cel mai mare din provincia Quebec, a fost acoperit de un fum acru, fiind atinse niveluri excepţionale de poluare, ceea ce a condus la anularea mai multor evenimente culturale sau sportive, notează AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.