Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Incendiile au cuprins 340.000 de hectare din UE în 2020; România printre ţările afectate

isu mures
incendiu pompieri

Incendiile au cuprins în 2020 circa 340.000 de hectare de teren în Uniunea Europeană (UE), echivalentul a 30 % din suprafaţa Luxemburgului, dar care reprezintă mai puţin decât cele 400.000 de hectare arse în 2019, an în care au fost înregistrate cele mai grave incendii din istoria recentă, potrivit Centrului Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei Europene, relatează EFE.

Studiul despre incendiile forestiere, publicat vineri, arată că printre ţările afectate în 2020 s-au aflat România - unde a fost afectată mai ales Rezervaţia Biosferei Delta Dunării - Portugalia, Spania - unde focul a ucis şase persoane - şi Italia.

"Schimbarea climatică se face tot mai perceptibilă în fiecare an. Incendiile nu mai afectează doar ţările din sud, ci reprezintă o ameninţare şi pentru centrul şi nordul Europei", se arată într-un comunicat al Comisiei Europene, informează Agerpres.

Studiul relevă că "există o tendinţă clar observabilă în ce priveşte creşterea riscului de incendii, perioadele mai lungi de incendii sezoniere şi izbucnirea de 'megaincendii' intense şi de propagare rapidă, împotriva cărora mijloacele tradiţionale de luptă sunt de puţin ajutor".

Aproape jumătate dintre ariile arse în 2020 făceau parte din reţeaua ecologică europeană Natura 2000, notează studiul, care precizează că 9 din 10 incendii sunt provocate de om.

Sezonul incendiilor din 2021 a fost şi mai grav, adaugă Comisia Europeană, potrivit căreia la momentul realizării studiului deja arseseră "aproximativ 500.000 de hectare, inclusiv 61 % din păduri care vor avea nevoie de ani ca să se recupereze".

Anul acesta aproximativ 130.000 de hectare de teren au fost mistuite de flăcări până la sfârşitul lunii iunie, când de abia începe sezonul incendiilor

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.