Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Incendiile forestiere din Chile au distrus sute de locuinţe şi periclitează cea mai mică specie de cerb din lume

incendiu Chile 2

Incendiile forestiere dezlănţuite în sudul şi centrul statului Chile, care au provocat moartea a 24 de persoane şi au mistuit sute de locuinţe, s-au extins miercuri spre noi regiuni, unde au pârjolit habitatele unor specii vulnerabile din fauna pădurilor, informează Reuters, potrivit Agerpres.

''Facem apel la toţi cei care se pot îngriji de pădurile care ard acum, precum şi de animalele noastre, exemplare de o importanţă vitală'', a declarat Valentina Aravena, manager la un centru de reabilitare a animalelor sălbatice din Chillan.

Asociaţia naţională de silvicultură (CONAF) din Chile a afirmat miercuri că regiunea afectată de incendii s-a extins în prezent la peste 300.000 de hectare, o suprafaţă aproape de două ori mai mare decât zona metropolitană a Londrei.

Potrivit autorităţilor chiliene, circa 2.180 de persoane au fost rănite, iar 1.180 de locuinţe au fost distruse. Cele mai multe decese şi pagube s-au înregistrat în regiunile sudice şi centrale Biobio, Araucania şi Ńuble.

Miercuri după-amiază, ministrul chilian de Interne, Carolina Toha, a spus că Guvernul va declara stare de alertă în unele provincii începând de joi. Ea a avertizat anterior în legătură cu numărul insuficient al rezervoarelor de apă şi a făcut apel la furnizori să le pună la dispoziţia autorităţilor.

În centrul de reabilitare din Chillan, capitala regiunii Ńuble, veterinarii au tratat arsurile suferite de animale native din regiunea forestieră, printre care se află monito del monte, un marsupial nocturn de mici dimensiuni, şi pudu, cea mai mică specie de cerb din lume.

Valentina Aravena a spus că aceste specii sunt esenţiale, întrucât ajută la răspândirea seminţelor.

''Încercăm să le stabilizăm, să le tratăm, să le ameliorăm durerile provocate de arsurile suferite, iar ideal ar fi să le reabilităm, astfel încât să poată reveni în sălbăticie'', a spus ea.

În apropierea oraşului învecinat Quillon, Enrique Narvaez, un localnic, i-a văzut pe pompieri muncind întreaga noapte.

''Incendiul din 2011 mi-a distrus casa, toţi copacii, totul'', a spus el. ''Nu mai vreau să trec din nou prin asta'', a adăugat el.

Preşedintele din Chile, Gabriel Boric, i-a mulţumit omologului său brazilian, care a oferit un ajutor de 672.000 de dolari şi care a promis că va trimite aeronave echipate pentru stingerea incendiilor, personal şi experţi. Spania, Columbia şi Mexic au oferit de asemenea asistenţă.

Compania chiliană Arauco, care produce celuloză şi panouri din lemn, o divizie a Empresas Copec, a spus că 40.000 de hectare din plantaţiile sale ar putea fi potenţial afectate, deşi amploarea posibilă a daunelor nu este deocamdată cunoscută.

În ziua anterioară, un ministru chilian a avertizat că temperaturile ridicate prognozate pentru această săptămână ar putea complica şi mai mult situaţia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.