Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Incendiu în Tenerife: Pedro Sanchez speră la o stabilizare în următoarele zile / VIDEO

thetimes.co.uk
incendiu-tenerife

Incendiu în Tenerife: Pedro Sanchez speră la o stabilizare în următoarele zile

Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez şi-a exprimat luni speranţa că incendiul care face ravagii începând de marţea trecută pe insula Tenerife, în arhipelagul Canare, şi care a mistuit deja aproape 14.000 de hectare, va fi "stabilizat" în "următoarele ore" sau în "următoarele zile", transmite AFP, informează Agerpres.

"Cred că următoarele ore vor fi foarte importante", a spus Sanchez în timpul unei scurte vizite în regiune. "Sperăm că vremea ne va ajuta, astfel încât să putem considera în mod definitiv incendiul stabilizat în următoarele ore, în zilele următoare", a spus oficialul într-o scurtă declaraţie în faţa jurnaliştilor.

Sanchez a anunţat, de asemenea, că în urma acestui incendiu urmează să fie decretată stare de dezastru natural, pentru a se putea interveni în sprijinul populaţiei şi, în plus, a dat asigurări că Spania "se va angaja (...) în lucrările de reconstrucţie" pe insulă, fără a indica totuşi în ce măsură va fi făcut acest lucru din punct de vedere financiar.

Vizita şefului guvernului aflat în deplasare în regiunea situată în nord-estul Tenerife a avut loc în contextul în care autorităţile locale se arătau luni relativ optimiste cu privire la evoluţia incendiului.

"Într-un timp foarte scurt vom putea spune, probabil, cu oarecare prudenţă, că (incendiul) este stabilizat", a declarat şeful serviciilor pentru intervenţii de urgenţă din insula Gran Canaria, Federico Grillo, adăugând însă că totul depinde de evoluţia situaţiei în cursul zilei de luni, care pentru moment "nu este rea".

Un total de 13.383 de hectare au fost mistuite de flăcări în această regiune muntoasă din nord-estul Tenerife, cea mai mare dintre cele şapte insule care alcătuiesc arhipelagul Canare, situată în largul coastelor nord-vestice ale continentului african.

Tenerife are o suprafaţă totală de 203.400 de hectare, astfel că zona distrusă de incendiu reprezintă aproape 6,6% din insulă.

Douăsprezece municipalităţi sunt afectate, iar 12.000 de persoane au fost nevoite să îşi evacueze locuinţele în faţa incendiului care nu s-a soldat cu victime.

- "Provocat" -

Autorităţile au recomandat locuitorilor să poarte măşti FFP2 din cauza calităţii proaste a aerului şi a fumului emanat.

Întrebat cu privire la originea incendiului, şeful guvernului regional al arhipelagului Canare, Fernando Clavijo, a afirmat luni dimineaţă că acesta a fost "provocat", întrebându-se "cum poate fi cineva atât de vrednic de dispreţ şi de prost încât să pună vieţile atâtor oameni în pericol", fără a oferi însă mai multe detalii.

Apărarea Civilă din arhipelagul Canare nu a confirmat ipoteza unui incendiu provocat intenţionat. "Ancheta continuă, este mult prea devreme pentru a şti. Există o mare probabilitate ca el să fi fost provocat, dar nu putem exclude nicio pistă în acest moment", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt.

În 2022, în Spania, 300.000 de hectare au fost distruse de peste 500 de incendii, un record în Europa, potrivit Sistemul european de informare privind incendiile forestiere (Effis).

De la începutul acestui an, Spania a înregistrat 340 de incendii care au devastat aproape 76.000 de hectare, potrivit datelor Effis.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.