Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Începând de anul viitor, Bulgaria va primi anual 1 miliard de metri cubi de gaze naturale prin Alexandroupolis

playtech.ro
gaze bulgaria

Până anul viitor, aproximativ 1 miliard de metri cubi (10 petroliere) de gaz natural lichefiat (GNL) care urmează să fie descărcate anual în portul grec Alexandroupolis vor avea ca destinație Bulgaria, a declarat vineri ministrul interimar al Energiei, Rossen Hristov. Aceasta reprezintă aproximativ o treime din totalul de care are nevoie Bulgaria, a menționat Hristov, scrie bta.bg.

El și directorul executiv al Bulgartransgaz, Vladimir Malinov, au inspectat construcția terminalului GNL de la Alexandroupolis. Aceștia au fost însoțiți de înalți funcționari ai contractantului elen pentru proiect.

Potrivit lui Hristov, construcția terminalului urmează să fie finalizată la sfârșitul acestui an. Facilitatea va intra în funcțiune comercială anul viitor.

Operatorul bulgar de gaze naturale Bulgartransgaz deține o participație de 20% la terminalul GNL. În august 2022, capacitatea rezervată de Bulgaria a fost majorată de la 500 milioane m cubi anual la 1 miliard m cubi.

Lucrările sunt cu două luni înainte de termen, a spus Hristov. O conductă terestră de patru kilometri va conecta partea plutitoare a terminalului GNL la rețeaua elenă de transport al gazelor naturale. Gazul către Bulgaria va fi livrat prin interconexiunea Grecia-Bulgaria.

Construcția unei platforme plutitoare, într-un șantier din Singapore, se apropie de finalizare. Când va fi terminată, platforma va fi adusă la Alexandroupolis.

Bulgaria va utiliza, de asemenea, gaze din livrările de GNL către terminalele turcești

"Negociem cu compania americană Cheniere. De asemenea, negociem cu toți marii producători și comercianți europeni pentru a asigura complet aprovizionarea cu gaze a Bulgariei pe termen lung și pentru a garanta securitatea de care avem nevoie", a declarat Hristov.

Malinov a declarat că o navă tanc este în curs de renovare în Singapore pentru a fi folosită ca terminal de regazeificare la Alexandroupolis, începând cu 1 ianuarie 2024. Capacitatea de regazeificare a terminalului va fi de 5 miliarde de metri cubi anual. Bulgaria va folosi un sfert din acest volum.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.