DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Începe bătălia pentru un contract de aproape 60 de milioane de lei la Hidroelectrica: disipatorul de la Porţile de Fier I va fi reparat

hidroelectrica

Compania de stat Hidroelectrica, unul din cei mai mari producători de energie din ţară, a lansat miercuri în sistemul electronic de achiziţii publice (SEAP), licitaţia deschisă pentru realizarea lucrărilor de proiectare şi execuţie pentru repararea disipatorului de la Porţile de Fier I, contract estimat la 58,14 milioane lei fără TVA, iar termenul limită pentru depunerea ofertelor este de 7 decembrie. Lucrările de la Porţile de Fier I ar putea să fie finalizate în cel mult trei ani de la semnarea contractului cu câştigătorul procedurii de achiziţie, relatează News.ro.

”În data de 28 octombrie 2020, Hidroelectrica a lansat în sistemul electronic de achiziţii publice (SEAP), licitaţia deschisă pentru realizarea lucrărilor de proiectare şi execuţie pentru investiţia 'Măsuri de protecţie suplimentară a disipatorului barajului deversor Porţile de Fier I'. Contractul - de tip 'la cheie', este estimat la valoarea de 58,14 milioane lei fără TVA, iar termenul limită pentru depunerea ofertelor este de 7 decembrie”, anunţă compania.

Situat în aval de baraj, disipatorul de la Porţile de Fier I este o parte de construcţie deosebit de importantă în ceea ce priveşte siguranţa obiectivului de pe Dunăre. Din punct de vedere tehnic, realizarea proiectului este indispensabilă în prevenirea riscului de apariţie a unor deteriorări suplimentare ale pintenului disipatorului, cu implicaţii în afectarea sistemului de galerii al barajului deversor, precizeză compania.

Citește și: Interesele Rusiei în Balcani! 'Influența nocivă' a rușilor în regiune. Serghei Lavrov: 'De unde vine?'

”Albia Dunării a suferit modificări morfologice pe anumite zone, aşa cum au arătat măsurătorile efectuate de-a lungul timpului. Necesitatea remedierii construcţiilor, aflate în exploatare de peste 48 de ani, a fost stabilită în Comisia mixtă româno-sârbă de către cei doi parteneri care operează în comun SHEN Porţile de Fier I. Părţile au decis ca realizarea proiectului să fie făcută de către fiecare beneficiar pe zona sa de responsabilitate”, a declarat Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica.

Tipurile principale de lucrări ce urmează a fi realizate se referă la curaţarea subacvatică şi pregătirea fundaţiilor, realizarea ecranului din coloane forate, realizarea unui ecran continuu cu elemente din oţel, montajul structurii metalice orizontale, lucrări de betonarea între ecranul continuu şi disipatorul barajului. Proiectul urmează să fie executat ”pe apă şi sub apă”, şi implică, între altele: transport pe apă, operaţiuni de încărcare-descărcare de materiale de construcţie, foraj pe apă de diametru mare, lucrări de turnări de beton sub apă, lucrări de scafandrerie, execuţie confecţii metalice şi montaj sub apă.

Citește și: O nouă problemă pentru toți primarii: mașina redevine opțiunea principală de transport, în ciuda investițiilor în autobuze sau tramvaie

”Apreciez că lucrările scoase astăzi la licitaţie sunt absolut necesare şi au o complexitate deosebită: execuţia presupune utilizarea unor instalaţii speciale, cum ar fi platforma autoridicătoare, precum şi implicarea unei forţe de muncă specializate, în care ponderea scafandrilor constructori este semnificativă. Ne dorim ca lucrările de la Porţile de Fier I să fie finalizate în termen de cel mult trei ani de la semnarea contractului cu câştigătorul procedurii de achiziţie, contribuind astfel la creşterea gradului de siguranţă a celui mai important obiectiv din portofoliul societăţii noastre”, a precizat Bogdan Badea.

De asemenea, serviciile şi lucrările care fac obiectul acestui contract presupun activităţi de project management constând în coordonarea lucrărilor, serviciilor, activităţilor de procurare, transport, livrare, execuţie, testare, verificare şi recepţii, astfel încât să poată fi livrat un proiect „la cheie”, cu respectarea tuturor cerinţelor de calitate, sănatăte şi securitate în muncă şi protecţia mediului, aşa cum decurg din cerinţele naţionale şi europene.

Citește și: Zi decisivă pentru Liviu Dragnea și Carmen Dan: Tribunalul decide dacă trebuie anchetați în dosarul 10 August

Hidroelectrica este lider în producţia de energie electrică şi principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Naţional. Hidroelectrica are în exploatare un număr de 209 centrale hidroelectrice cu o putere instalată totalizând 6.482 MW.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.