Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Începe cursa pentru funcțiile europene de top: Nicolas Schmit a fost desemnat candidatul socialiștilor la şefia Comisiei Europene

europarl.europa.eu
Nicolas Schmit

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a anunțat joi pe Facebook nominalizarea lui Nicolas Schmit (70 de ani) drept candidat al social-democraţilor europeni pentru şefia Comisiei Europene.

"Decizia a fost confirmată astăzi de comitetul de selecţie al PES, din care fac parte în calitate de vicepreşedinte la nivel european", precizează Negrescu.

După alegerile europarlamemtare din iunie, funcţiile de preşedinte al Comisiei Europene, de preşedinte al Parlamentului European şi de preşedinte al Consiliului European, la care se adaugă cea de Înalt Reprezentant al UE pentru afaceri externe, vor fi distribuite între principalele grupuri politice.

"Comisarul european pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit, cunoaşte foarte bine România şi ne-a sprijinit în modificarea PNRR-ului, scoaterea pragului de 9,4% pentru pensii şi realizarea măsurilor sociale adoptate de Guvernul României, precum noua lege a pensiilor. Totodată, acesta este iniţiatorul programului european SURE prin care au fost acordate peste 3 miliarde de euro României pentru protejarea locurilor de muncă în timpul pandemiei", aminteşte eurodeputatul PSD.

Nicolas Schmit "cunoaşte bine Partidul Social Democrat şi are o relaţie foarte bună cu preşedintele Marcel Ciolacu, cu care s-a întâlnit în nenumărate rânduri. Nu în ultimul rând, consider că Nicolas este o alegere bună şi pentru că am lucrat mult împreună şi am văzut implicarea sa pentru o Europă mai umană, socială şi care îşi respectă toţi cetăţenii, iar în prezent colaborăm foarte bine pentru implementarea Anului European dedicat Competenţelor şi creionarea bugetului european", mai menţionează Victor Negrescu.

Estimări

Luxemburghez Nicolas Schmit, actualul comisar european pentru muncă, este așadar unicul candidat al Partidului Socialiştilor Europeni (PES) pentru a conduce lista socialiştilor la alegerile europarlamentare din iunie şi, prin urmare, pentru a conduce Comisia Europeană în legislatura 2024-2029, conform EFE.

Socialiştii sunt astfel primul dintre marile grupuri politice din Parlamentul European care-şi aleg capul de listă pentru alegerile din iunie - deşi nu este încă o nominalizare oficială -, în timp ce actuala preşedintă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este aşteptată să confirme dacă doreşte încă un mandat în acest post şi să conducă lista Partidului Popular European (PPE).

În sondajele pentru scrutinul european din iunie, socialiştii sunt pe locul doi, în urma popularilor, prin urmare Von der Leyen ar avea prima şansă pentru a obţine din nou postul de şefă a executivului comunitar.

Dar ea va trebui să convingă de asemenea şefii de stat şi de guvern ai statelor UE, iar apoi şi noul Parlament European, pentru care aceleaşi sondaje arată că o alianţă între grupurile politice progresiste (popularii, socialiştii, Verzii şi Renew) ar putea fi de data aceasta mai dificilă în urma creşterii popularităţii partidelor conservatoare şi de extremă-dreaptă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.