Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Începe Euro 2022 la fotbal feminin: Prezentarea celor 16 echipe din turneu și programul meciurilor

vavel.com
fotbal feminin

Campionatul European de Fotbal Feminin Euro 2022 UEFA Women's începe marți seara, când Anglia, din postura de gazdă, înfruntă Austria pe Old Trafford, în meciul de deschidere a ceea ce promite să fie o lună palpitantă de fotbal, ce va dura până pe 31 iulie.

Termenul limită impus de UEFA pentru ca fiecare națiune să își prezinte lotul de 23 de jucătoare a fost duminică, 26 iunie, conform Mediafax.

După această dată, echipele au voie să facă schimbări nelimitate la listele de jucători înainte de meciurile de deschidere în caz de accidentare sau boală gravă, care include Covid-19 sau un contact apropiat.

Site-ul oficial UEFA prezintă toate informațiile despre cele 16 echipe care participă la Euro în această vară, inclusiv jucătoare cheie, accidentări și loturile deplasate în Anglia.

Anglia

Gazda turneului, Anglia, a anunțat o echipă preliminară de 28 de jucătoare încă din 17 mai, iar echipa finală a fost anunțată pe 15 iunie.

Jordan Nobbs este o absentă importantă, mijlocașul lui Arsenal fiind în recuperare toată vara din cauza unei accidentări la genunchi.

Pe lista provizorie a fost inclusă Steph Houghton, căpitanul de cursă lungă a acestei echipe, dar o jucătoare care nu a mai jucat din ianuarie. Ea a fost eliminată din echipa finală, alături de portarul Sandy MacIver, Niamh Charles de la Chelsea, plus Lucy Staniforth și Katie Zelem de la Manchester United.

Fran Kirby, care nu a mai jucat din februarie, se află în echipă. Atacantul a fost un înlocuitor nefolosit în triumful lui Chelsea în Cupa FA Women's FA Cup în luna mai, după ce a făcut progrese mari în urma unei probleme legată de oboseală.

Austria

Selecționata Austriei pentru Euro din această vară a fost anunțată la 27 iunie.

Paisprezece membre ale echipei de la Euro 2017, care a ajuns până în semifinale, au fost din nou alese, printre ele numărându-se nume de vedete precum Nicole Billa, atacant la Hoffenheim, Sarah Zadrazil, mijlocaș la Bayern Munchen, și Manuela Zinsberger, portar la Arsenal.

Acestora li s-a alăturat la 4 iulie Virginia Kirchberger, apărătoarea de la Eintracht Frankfurt, care a fost în lot la Euro 2017.

Lisa Kolb și Maria Plattner, cele două tinere de 21 de ani care se numără printre cele mai interesante tinere talente ale Austriei, vor lipsi de la turneu. Kolb a fost exclusă din cauza infecției cu Covid, în timp ce absența lui Plattner s-a datorat unei fracturi de claviculă.

O înlocuitoare a lor, pe lângă Kirchberger, este Annabel Schasching, în vârstă de 19 ani, care este acum cea mai tânără membră a echipei.

Irlanda de Nord

Naționala feminină a Irlandei de Nord va debuta la un turneu major în această vară, lista oficială a echipei fiind dezvăluită în cadrul unui eveniment special organizat la Windsor Park, la 27 iunie.

Mijlocașul lui Liverpool, Rachel Furness, va fi jucătoarea cheie pentru echipa lui Kenny Shiels, după ce a marcat cinci goluri în calificări și a ajutat, de asemenea, pe Reds să promoveze în Superliga feminină în acest sezon.

Norvegia

Norvegia a fost una dintre marile povești în pregătirea pentru Euro din această vară, după revenirea lui Ada Hegerberg, câștigătoarea Balonului de Aur din 2018.

Hegerberg a decis să nu-și mai reprezinte țara în 2017 din cauza unei dispute legate de modul în care Federația Norvegiană de Fotbal (NFF) trata fotbalul feminin, dar a revenit în aprilie după conversații pozitive cu Lise Klaveness, noul președinte al NFF.

Selecționerul Martin Sjogren a anunțat echipa Norvegiei pentru Euro pe 7 iunie, cu atacanta de la Lyon în lot, alături de o extremă de clasă mondială, Caroline Graham Hansen, și Guro Reiten, una dintre vedetele sezonului, de la Chelsea.

Pe 26 iunie, s-a anunțat că Lisa Naalsund va rata turneul din cauza unei accidentări. Ea a fost înlocuită în echipă de Thea Bjelde.

Maren Mjelde, colega de club a lui Reiten, care și-a revenit după o accidentare în ultimul an, face și ea parte din echipă, dar portarul Cecilie Fiskerstrand lipsește din păcate după ce și-a rupt ligamentul încrucișat anterior în luna mai.

Danemarca

Vicecampioană la ediția din 2017 a acestui turneu, Danemarca se află de această dată în "grupa morții", alături de Finlanda, Germania și Spania.

Pentru a trece cu bine de această fază dificilă, Danemarca are în rândurile sale una dintre cele mai bune jucătoare din lume, Pernille Harder, de la Chelsea, căpitanul și cea mai bună marcatoare din toate timpurile a țării sale.

Lars Sondergaard și-a anunțat lotul pentru turneu la 16 iunie, iar experimentata atacantă Nadia Nadim a fost inclusă în lot după ce a revenit după o accidentare la ligamentul încrucișat la începutul lunii.

Totuși, nu a existat un loc pentru Caroline Moller, extrema lui Real Madrid, în timp ce Emma Snerle de la West Ham și Nicoline Sorensen de la Everton au lipsit din cauza unei accidentări - absența celei din urmă fiind cunoscută de ceva vreme după ce și-a rupt ligamentul încrucișat în septembrie.

Finlanda

Marele outsider al "grupei morții", echipa finală a Finlandei pentru Euro a fost dezvăluită pe 9 iunie.

În ciuda faptului că șansele sunt împotriva echipei Annei Signeul, selecționerul are pe lista sa câteva jucătoare fantastice cu experiență de top, printre care se numără portarul lui Tottenham Tinja-Riikka Korpela, Natalia Kuikka de la Portland Thorns și Tuija Hyyrynen, care tocmai a părăsit Juventus după cinci sezoane de succes.

Atacantul Sanni Franssi, de la Real Sociedad, a avut un an bun în liga spaniolă pentru al doilea sezon consecutiv, în 2021-22 ajutându-și clubul să se califice pentru prima dată în Liga Campionilor.

Germania

Germania va merge la Euro ca una dintre favorite, ca întotdeauna, având în vedere că a câștigat această competiție de opt ori, un record.

Cu toate acestea, va fi lipsită de două jucătoare cheie la mijlocul terenului, Dzsenifer Marozsan suferind o accidentare la ligamentul încrucișat anterior, în timp ce Melanie Leupolz de la Chelsea așteaptă primul ei copil. Selina Cerci, tânăra atacantă care a avut un sezon excelent cu Turbine Potsdam, va lipsi și ea din cauza unei accidentări la ligamentul încrucișat anterior.

Cu toate acestea, există încă o multitudine de talente din care se poate alege, Lena Oberdorf, câștigătoarea GOAL 2020 NXGN, conduce următoarea generație de vedete, în timp ce căpitanul Alex Popp se numără printre cei care vor contribuii cu experiența ei la nivel înalt.

Martina Voss-Tecklenburg și-a dezvăluit echipa provizorie pentru turneu pe 31 mai. Lista finală a fost apoi confirmată la 18 iunie, din care au lipsit Martina Tufekovic, Jana Feldkamp, Maximiliane Rall, Sjoeke Nusken și Chantal Hagel.

Spania

Selecționerul Spaniei, Jorge Vilda, și-a dezvăluit lotul provizoriu pentru Euro la 31 mai, iar lista finală a fost confirmată la 27 iunie.

Ainhoa Vicente Moraza, Teresa Abelleira, Claudia Zornoza, Amaiur Sarriegi și Nerea Eizagirre au fost cele cinci nume lăsate acasă, Sarriegi fiind un șoc în special având în vedere golurile pe care le-ar putea aduce la o echipă care va fi lipsită de atacanta Barcelonei Jenni Hermoso, care a fost exclusă din turneu din cauza unei accidentări la genunchi.

Salma Paralluelo, talentata atacantă de la Villarreal, a fost o includere surpriză, aceasta fiind prima convocare la echipa de seniori pentru jucătoarea de 18 ani. Cu toate acestea, pe 29 iunie, ea s-a alăturat lui Hermoso pe lista de accidentați și a fost înlocuită în echipă de Teresa.

Spania a primit apoi o lovitură uriașă din cauza accidentărilor în ajunul turneului, când câștigătoarea Balonului de Aur, Alexia Putellas, și-a rupt ligamentul încrucișat anterior. Înlocuitoarea ei este Amaiur Sarriegi.

Olanda

Campioana europeană în exercițiu, Olanda se prezintă la acest turneu cu un alt antrenor principal la cârmă, Mark Parsons încercând să ajute această echipă să-și apere titlul.

Englezul și-a anunțat echipa pe 31 mai înaintea primului său turneu major, o echipă de mare calitate.

Atacantul lui Arsenal, Vivianne Miedema, care are mai multe goluri internaționale decât orice altă jucătoare olandeză din istorie, este imaginea acestei echipe, care o include și pe Damaris Egurrola, mijlocașul născut în Spania care a preluat recent cetățenia țării mamei sale. Esmee Brugts, care s-a clasat pe locul 12 în lista NXGN din acest an, a fost de asemenea inclusă.

Danielle van de Donk nu a mai jucat din noiembrie din cauza unei accidentări, dar a fost rezervă neutilizată pentru Lyon în ultimele săptămâni și se află în echipă. O absență notabilă este cea a lui Shanice van de Sanden, extrema de la Wolfsburg fiind doar în așteptare.

Portugalia

Locul Portugaliei la Euro a fost confirmat abia pe 2 mai, în urma suspendării Rusiei, dar Francisco Neto a fost al doilea selecționer care a confirmat lotul final pentru turneu, pe 30 mai.

Douăzeci și unu dintre cele 23 de nume de pe lista oficială joacă în țara lor natală, inclusiv atacanta Jessica Silva, care a jucat în cinci țări diferite în cariera sa.

Cele care își desfășoară activitatea în străinătate sunt portarul Ines Pereira, care a impresionat foarte mult prin prestațiile sale pentru Servette, în Liga Campionilor în acest sezon, și Tatiana Pinto de la Levante.

Suedia

Medaliată cu argint la Jocurile Olimpice din vara trecută, Suedia este cu siguranță una dintre națiunile favorite pentru Euro din acest an.

Peter Gerhardsson și-a dezvăluit lotul pentru acest turneu pe 7 iunie, în care se regăsesc 19 dintre cele 22 de jucătoare care au mers la Jocurile de la Tokyo în urmă cu 12 luni.

Multe dintre cluburile de top din Europa sunt reprezentate pe listă, fiind incluse jucătoare de la cluburi din șapte țări diferite.

Elveția

Lotul Elveției pentru acest turneu a fost anunțat pe 21 iunie, țara se pregătește de doar a doua sa participare la Euro feminin.

Paisprezece membre ale listei lui Nils Nielsen au făcut parte din acea echipă care a mers în Olanda în urmă cu cinci ani. Printre ele se numără multe vedete ale cluburilor de top din Europa, precum Lia Walti de la Arsenal, Ramona Bachmann de la Paris Saint-Germain și Ana-Maria Crnogorcevic de la Barcelona.

Cu toate acestea, selecționerul danez este lipsit de Alisha Lehmann, extrema lui Aston Villa, care a declarat că nu se simte „pregătită mental" pentru competiție, și de Ella Touon, adolescenta care a fost exclusă din turneu din cauza unei accidentări la 27 iunie. Nadine Riesen, de la Zurich, este înlocuitoarea ei.

Belgia

Selecționerul Belgiei, Ives Serneels, a anunțat la 18 mai o listă provizorie de 33 de jucătoare pentru Euro din această vară, urmând ca lista finală să fi fost dezvăluită la 20 iunie.

Atât Elena Dhont, cât și Kassandra Missipo au revenit după accidentări, în timp ce numele principale din echipă sunt Janice Cayman, dublă campioană europeană cu Lyon, Tine De Caigny, în vârstă de 24 de ani, care strălucește la Hoffenheim, și Tessa Wullaert, care s-a făcut remarcată în perioadele petrecute în străinătate atât la Wolfsburg, cât și la Manchester City.

La 15 iunie, s-a anunțat că Jarne Teulings, Shari Van Belle, Marie Detruyer și Zenia Mertens au părăsit cantonamentul de pregătire pentru turneu.

Femke Bastiaen, Isabelle Iliano, Chloe Vande Velde, Lenie Onzia, Jassina Blom și Jill Janssens au fost apoi alte șase nume care au fost eliminate din lotul provizoriu la anunțarea listei finale de 23.

Franța

Selecționerul Franței, Corinne Diacre, a fost prima care și-a anunțat lotul pentru turneul din această vară, la 30 mai.

Perioada în care a condus echipa națională nu a fost lipsită de controverse, iar acest lucru a continuat și cu această dezvăluire a lotului. Amandine Henry, jucătoarea meciului din finala Ligii Campionilor feminini 2021/22, nu este inclusă, nici colega de echipă de la Lyon, Eugenie Le Sommer, de opt ori campioană europeană. Viviane Asseyi, atacantul lui Bayern Munchen, este, de asemenea, o absentă surpriză.

Kheira Hamaroui, de la Paris Saint-Germain, este un alt nume notabil care lipsește, deși în circumstanțe mult diferite.

În ciuda acestor absențe care țin capul de afiș, aceasta este totuși o echipă plină de talent, fie că este vorba de forma apărătorilor lui Lyon, Selma Bacha, Griedge Mbock Bathy și căpitanul Wendie Renard, sau de linia de atac strălucitoare a lui PSG, formată din Sandy Baltimore, Kadidiatou Diani și Marie-Antoinette Katoto.

Islanda

Islanda va participa în această vară la al treilea său Euro feminin și există o mulțime de tinere talentate în echipa finală a lui Thorsteinn Halldorsson, care a fost anunțată la 11 iunie.

Printre ele se numără Sveindis Jonsdottir, extrema de 20 de ani a lui Wolfsburg, care a impresionat serios prin prestațiile sale din ultimele luni, în special în Liga Campionilor, și portarul Cecilia Ran Runarsdottir, în vârstă de 18 ani, care a petrecut a doua jumătate a sezonului 2021/22 sub formă de împrumut la Bayern Munchen.

Aceste tinere talentate sunt completate de multe jucătoare cu o experiență vastă la cel mai înalt nivel, de la mijlocașul Sara Bjork Gunnarsdottir, câștigătoare a Ligii Campionilor, la Gunnhildur Yrsa Jonsdottir de la Orlando Pride.

Italia

Selecționerul Italiei, Milena Bertolini, a confirmat la 26 iunie lotul final pentru turneul din această vară.

După ce s-au bucurat de cea mai bună campanie de Cupă Mondială din istorie în 2019, Azzurre vor încerca să o continue cu un Euro excelent. A fost deja un sezon de decent pentru fotbalul feminin din Italia, Juventus ajungând în sferturile de finală ale Ligii Campionilor.

Multe dintre jucătoarele implicate în acest succes al Bianconerelor vor fi implicate în Anglia, cum ar fi atacanta Cristiana Girelli și colega de atac Barbara Bonansea, cele două făcând o pereche ideală pentru club și țară.

Programul meciurilor

Turneul va fi transmis la TV în România de către TVR. Competiția va avea formatul bine cunoscut, cu patru grupe a câte patru echipe, din care se califică primele două clasate.

miercuri, 6 iulie

Grupa A: Anglia – Austria (22:00, Old Trafford)

joi, 7 iulie

Grupa A: Norvegia – Irlanda de Nord (22:00, Southampton)

vineri, 8 iulie

Grupa B: Spania – Finlanda (19:00, Milton Keynes)

Grupa B: Germania – Danemarca (22:00, Brentford)

sâmbătă, 9 iulie

Grupa C: Portugalia – Elvetia (19:00, Wigan & Leigh)

Grupa C: Olanda – Suedia (22:00, Sheffield)

duminică, 10 iulie

Grupa D: Belgia – Islanda 19:00, Manchester)

Grupa D: Franța – Italia (22:00, Rotherham)

luni, 11 iulie

Grupa A: Austria – Irlanda de Nord (19:00, Southampton)

Grupa A: Anglia – Norvegia (22:00, Brighton & Hove)

marți, 12 iulie

Grupa B: Danemarca – Finlanda (19:00, Milton Keynes)

Grupa B: Germania – Spania (22:00, Brentford)

miercuri, 13 iulie

Grupa C: Suedia – Elveția (19:00, Sheffield)

Grupa C: Olanda Portugalia (22:00, Wigan & Leigh)

joi, 14 iulie

Grupa D: Italia – Islanda (19:00, Manchester)

Grupa D: Franța – Belgia (220:00, Rotherham)

vineri, 15 iulie

Grupa A: Irlanda de Nord – Anglia (22:00, Southampton)

Grupa A: Austria – Norvegia (22:00, Brighton & Hove)

sâmbătă, 16 iulie

Grupa B: Finlanda – Germania (22:00, Milton Keynes)

Grupa B: Danemarca – Spania (22:00, Brentford)

duminică, 17 iulie

Grupa C: Elveția – Olanda (19:00, Sheffield)

Grupa C: Suedia – Portugalia (19:00, Wigan & Leigh)

luni, 18 iulie

Grupa D: Islanda – Franța (22:00, Rotherham)

Grupa D: Italia vs Belgia (22:00, Manchester)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.