Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Începe implementarea Registrului Unic al Transparenţei Intereselor, la Guvern

dialogcivic.gov.ro
guvern sigla

Implementarea Registrului Unic al Transparenţei Intereselor (RUTI) va începe săptămâna viitoare, anunţă Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic (MCPDC). Potrivit unui comunicat publicat pe site-ul MCPDC, echipa ministerului a avut, vineri, la Palatul Victoria, o întâlnire de lucru cu staff-ul demnitarilor - miniştri, secretari de stat, consilieri de stat, preşedinţi de agenţii cu rang de demnitar - din administraţia publică centrală, cei care vor introduce, începând de luni, în RUTI, o serie de informaţii despre interacţiunea lor cu grupurile specializate din societatea civilă - din mediul de afaceri şi din cel neguvernamental.

În cadrul întâlnirii, ministrul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, Violeta Alexandru, a afirmat că implementarea RUTI va face istorie în România, dacă va fi dezvoltat în mod serios. "Punem astăzi o cărămidă într-o construcţie instituţională importantă despre transparenţa şi integritatea interacţiunii dintre demnitari şi grupurile specializate din societate, în cel mai bun moment de credibilitate în echipa guvernamentală. Bine aţi venit în comunitatea RUTI, comunitatea celor care practică transparenţa, a celor care doresc o altfel de societate, cu mai multă încredere în deciziile publice şi cu o activitate de influenţare a deciziilor publice care să se bazeze, de ambele părţi, pe integritate. Suntem cu toţi martorii unui moment care va face istorie în România, la fel cum s-a întâmplat cu câţiva ani în urmă şi în Bruxelles şi în alte capitale importante, în măsura în care vom fi serioşi în modul în care contribuim la dezvoltarea lui", a spus ministrul Violeta Alexandru, în deschiderea întâlnirii.

Potrivit MCPDC, grupurile specializate (orice persoană juridică, legal constituită, cu sediul în România sau desfăşurând activităţi în România) vor introduce în RUTI o serie de informaţii despre activitatea proprie, prin care urmăresc să convingă demnitarii să modifice o iniţiativă de politică publică sau să preia una din mediul privat, despre bugetul alocat acestor activităţi, despre conducere şi date de contact. "Este decizia grupurilor specializate dacă se vor înscrie sau nu în RUTI, iniţiatorii apreciind că, în această primă etapă, mediul de afaceri/cel neguvernamental trebuie să aleagă dacă asumă sau nu un comportament transparent în procesul de convingere a demnitarilor să modifice/iniţieze o politică publică", explică MCPDC.

Înregistrarea reprezentanţilor societăţii civile se va putea face în mod benevol în registrul online disponibil pe platforma www.ruti.gov.ro, iar MCPDC va asigura secretariatul RUTI. Totodată, RUTI priveşte decidenţii din aparatul executiv central, respectiv: prim-ministrul, şeful Cancelariei premierului şi secretarul general al Guvernului, miniştrii, secretarii de stat, consilierii de stat, conducătorii cu rang de demnitar ai altor instituţii sau organe centrale ale administraţiei publice din subordinea Guvernului sau a ministerelor. RUTI a fost instituit printr-un memorandum adoptat în 28 septembrie de Guvern, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.