Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Începe războiul pentru Arabia Saudită

Pentru regatul bogat în petrol, Arabia Saudită, ale cărui dezbateri interne sunt deseori secrete pentru cei din exterior, recentele lupte pentru putere sunt destul de vizibile. Tensiunile dintre prinţul moştenitor Mohammed bin Nayef şi adjunctul lui, Mohammed bin Salman (fiul regelui), sunt o bârfă ce s-a extins în întreaga lume arabă, notează „Business Insider“.

Citește și: Răsturnare de situație în Dosarul Gala Bute: Numele lui Călin Popescu Tăriceanu apare în instanță

Îngrijorările privind succesiunea s-au născut încă de la începutul lunii septembrie când Regele Salman, 79 de ani, însoţit de fiul său Mohammed bin Salman, 30 de ani, a vizitat Washingtonul. Oficialii americani au fost nerăbdători să-l cunoască pe tânărul care este al doilea în linia succesiunii la tron. Însă americanii au fost îngrijoraţi că „MBS“, după cum e cunoscut prinţul, l-ar putea contesta pe Mohammed bin Nayef, care este privit la Washington ca un aliat de încredere împotriva Al Qaeda.

Citește și: Antena 3 a pierdut procesul cu Laura Codruța Kovesi! Suma uriașă pe care o primește șefa DNA

Susţinătorii lui Mohammed bin Salman spun că reprezintă o schimbare ambiţioasă într-un regat care chiar are nevoie de aşa ceva, după decenii întregi de lideri îmbătrâniţi, defensivi. Tânărul lider insistă pentru o diversificare a economiei, o privatizare mai amplă şi un viitor mai apropiat de modelul deschis al Emiratelor Arabe Unite. Se spune că a angajat o firmă de consultanţă americană în schiţarea planurilor de modernizare. Pe de altă parte, criticii spun că Mohammed bin Salman este impulsiv şi neexperimentat şi că a susţinut un război scump şi fără succes în Yemen.

Citește și: Procesul Kovesi vs. Antena 3, la final. Gâdea, în instanţă: 'Ar fi foarte trist...'

În ultima lună, tensiunile interne din Arabia Saudită s-au intensificat. La câteva zile după ce s-a întors de la Washington, regele Salman, la îndemnul fiului său, l-a concediat pe Saad al-Jabri, un ministru care era un consilier al lui Mohammed bin Nayef, scrie adevarul.ro. SUA şi alte naţiuni occidentale s-au îngrijorat la această veste, deoarece Jabri era unul dintre contactele serviciilor secrete ale regatului cu Occidentul. Jabri se pare că ar fi pus la îndoială tacticile lui Mohammed bin Salman din Yemen, temându-se că Al Qaeda e din ce în ce mai puternică acolo.

Citește și: Ca la ”marile curți”: Filmul flagrantului ”împăratului” Vlasov / VIDEO

Analiştii sugerează că starea de fapt din regat va mai continua o vreme. Regele Salman controlează banii, Mohhamed bin Nayef controlează Ministerul de Interne şi reţelele de supraveghere, iar Mohammed bin Salman controlează petrolul şi ministerele economice.

Citește și: Cum răspunde Liviu Dragnea la întrebarea dacă a divorțat de Bombonica

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.