Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Răsturnare de situație în Dosarul Gala Bute: Numele lui Călin Popescu Tăriceanu apare în instanță

tariceanu

Numele lui Călin Popescu Tăriceanu a fost rostit în fața instanței în Dosarul Gala Bute care a început să fie judecat la ÎCCJ. Unul dintre cei acuzați a dezvăluit cum a ajuns să i se spună despre Tăriceanu de către Elena Udrea.

Ştefan Lungu, fostul consilier al Elenei Udrea la MDRT, a recunoscut, vineri, la iCCJ, acuzaţiile din Dosarul "Gala Bute" şi a mers pe varianta unei declaraţii complete, privind cele trei infracţiuni de complicitate la dare de mită de care este acuzat de procurori.

Ştefan Lungu, Gheorghe Nastasia, Ana Maria Topoliceanu şi Dragoş Botoroagă au declarat vineri, în faţa magistraţilor de la ICCJ, că recunosc în totalitate faptele de care sunt acuzaţi în dosarul "Gala Bute" şi vor să fie judecaţi prin procedură simplificată, putând beneficia de reducerea cu o treime a pedepselor.

Citește și: Antena 3 a pierdut procesul cu Laura Codruța Kovesi! Suma uriașă pe care o primește șefa DNA

Elena Udrea a spus , în faţa instanţei, că înţelege acuzaţiile care îi sunt aduse de către procurori, alege calea procesului normal şi vrea să dea declaraţii în timpul judecăţii cauzei.

Şi fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu şi fostul ministru Ion Ariton au arătat în faţa instanţei că vor să fie judecaţi în procedură normală.

Citește și: Procesul Kovesi vs. Antena 3, la final. Gâdea, în instanţă: 'Ar fi foarte trist...'

La rândul lor, ajunşi în faţa instanţei, Ştefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea, Gheorghe Nastasia, fost secretar general în MDRT, Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Naţionale de Investiţii, şi Dragoş Botoroagă au spus că vor să fie judecaţi prin procedură simplificată, ceea ce le-au putea aduce reducerea cu o treime a eventualelor pedepse cu închisoare pe care ar putea să le primească la finalul procesului. Instanţa a stabilit apoi că îi va audia pe inculpaţii care vor judecată prin procedură simplificată.

Citește și: Ca la ”marile curți”: Filmul flagrantului ”împăratului” Vlasov / VIDEO

Primul audiat de instanţă a fost Ştefan Lungu, fostul consilier al Elenei Udrea la MDRT, care a arătat că recunoaşte acuzaţiile şi merge pe varianta unei declaraţii complete, privind cele trei infracţiuni de complicitate la dare de mită de care este acuzat de procurori.

El a precizat că omul de afaceri Adrian Gărdean părea că ştia reţeta comisionului de 10% aplicabilă ministerelor din România şi, în particular, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), sub toate denumirile şi sub toţi miniştrii.

Citește și: Cum răspunde Liviu Dragnea la întrebarea dacă a divorțat de Bombonica

"Momentan sunt dădaca. Am marketingul, iar companiile nu angajează (...) Am menţinut declaraţia din 2 februarie şi tot ce am făcut a fost să o completez, pentru că sunt cinci ani între faptă şi momentul anchetei", a arătat Lungu, la începutul declaraţiei sale.

Acesta a spus că în 2009, când a fost la Elena Udrea să îi spună de omul de afaceri Adrian Gărdean, aceasta i-a spus să o lase în pace pentru că Gărdean este "omul lui Tăriceanu".

Citește și: Elena Udrea, distrusă în instanţă de cea mai bună prietenă: 'I-am dat cash...'

"În 2009, când am fost la Udrea să îi povestesc faptul că Gărdean nu şi-a încasat banii pentru lucrările efectuate, Udrea mi-a spus: «Lasă-mă în pace, acesta este omul lui Tăriceanu». A formulat o frază prin care mi-a dat de înţeles că nu are rost să îi pomenesc de Gărdean. De aceea am mers mai departe la Nastasia", a mai spus Lungu.

Acesta a precizat că, în ce priveşte cele trei fapte, a dat în faţa anchetatorilor o singură declaraţie, completată.

Vezi şi: Detalii din sala de judecată: Un fost om de încredere o înfundă pe Udrea

"Cum am arătat şi în timpul confruntărilor cu Nastasia şi Udrea, am vrut să scap de o umbră din trecut. Am crezut că fac un bine, dar am făcut o mare prostie. Pe Gărdean (omul de afaceri Adrian Gărdean, care controlează Termogaz Company SA, n.r.) - eram şeful Direcţiei de comunicare din Ministerul Turismului, el voia să ştie cum rezolvă o problemă a conturilor blocate la Termogaz Company - l-am ajutat pe baza unei poveşti emoţionante. El spunea că dacă se închide compania... Se întâmpla în anii 2009, iar în 2010 i-am pus în legatură, la o întâlnire, pe Gărdean cu Nastasia. I-am spus lui Nastasia că Gărdean are plăţile blocate. La întâlnirea celor doi, eram în birou, dar nu am acordat atenţie celor discutate. Rezultatul discuţiei a fost că s-au transferat banii prin firma mea. Trebuia aşa pentru că o parte din banii primiţi de societatea lui Gărdean trebuia întoarsă către Ministerul Turismului", a arătat Lungu, anunță Romania TV.

Vezi şi: ULTIMA ORĂ: Patru inculpaţi din 'Gala Bute' au recunoscut TOT

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.