Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Începe revoluția în Uniunea Europeană: Mai multe țări au sărit ca arse, când au aflat că trebuie să raționalizeze gazul, propunerea Comisiei Europene

newsonly.gr
gaze naturale

O propunere a Uniunii Europene privind reducerea consumului de gaze cu 15 procente în rândul țărilor din cadrul blocului comunitar european, ca măsură pregătitoare pentru posibile reduceri de livrări din Rusia întâmpină rezistență din partea guvernelor, punându-se la îndoială aprobarea planului de urgență.

Reuters amintește că Comisia Europeană a propus ca toate cele 27 de țări UE să consume cu 15 procente mai puțin gaz în intervalul dintre august și martie, comparativ cu media consumului ultimilor cinci ani. Măsura ar fi voluntară, însă UE ar putea să o declare obligatorie dacă Bruxelles-ul declară un risc substanțial de penurie de gaze, scrie romania-actualitati.ro.

Miercuri, în cadrul unei întrevederi a diplomaților din cadrul UE, cel puțin 12 dintre cele 27 de state membre și-au exprimat îngrijorarea cu privire la această propunere, au declarat pentru Reuters cinci oficiali UE în cunoștință de cauză. Principala dispută este dacă UE ar trebui să aibă puterea de a face obligatoriu acest obiectiv de reducere a consumului.

Danemarca, Franța, Irlanda, Italia, Malta, Țările de Jos, Polonia și Portugalia s-au numărat printre statele care susțin că Bruxelles-ul nu ar trebui să poată face acest lucru fără a acorda mai întâi țărilor un cuvânt de spus și, eventual, un drept de veto.

"Statele membre doresc să dețină capacitatea de a declanșa ele însele mecanisme de criză. Acesta nu este un lucru pe care sunt foarte dornice să îl ofere Comisiei", a spus un oficial al UE.

Potrivit propunerii, Comisia ar consulta Grupul de coordonare a gazelor din cadrul UE înainte de a declara obligatorie măsura. Diplomații țărilor membre UE vor discuta vineri pe această temă, cu scopul ca miniștrii de energie să o aprobe în cadrul unei ședințe de urgență programată pentru marți. Măsura necesită aprobarea unei majorități consolidate de cel puțin 15 țări din UE pentru a deveni lege.

Statele din cadrul UE depun eforturi pentru umplerea depozitelor de gaze înainte de venirea iernii, iar Bruxelles-ul a avertizat că, fără reduceri mai semnificative ale consumului de gaze acum, unele state vor avea dificultăți în aprovizionarea cu combustibili în lunile mai reci, dacă Rusia va reduce complet livrările – un scenariu despre care Comisia Europeană susține că este probabil. Peste zece țări din UE au fost afectate de reducerea fluxurilor de gaz din Rusia, după invazia în Ucraina.

Unele țări transmit că impunerea aceluiași obiectiv pentru fiecare țară nu este o abordare corectă. Printre aceste state se numără Spania și Portugalia - care nu consideră Rusia ca fiind unul dintre principalii lor furnizori de gaze - și Ungaria, al cărei guvern a dispus luna aceasta măsura interzicerii exportului de gaze.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.