Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Începe tăvălugul generat de reforma pensiilor speciale: Magistrații din Buzău au suspendat ședințele de judecată

ciocanel judecator

Magistraţii de la Tribunalul Buzău continuă protestul faţă de preconizatele modificări privind condiţiile de pensionare, prin suspendarea unor şedinţe de judecată, şi atrag atenţia că instituţia funcţionează deja cu doar 40% din schema de personal necesară, ceea ce impune un volum de muncă mult mai mare pentru fiecare judecător, scrie News.ro.

Adunarea Generală a judecătorilor Tribunalului Buzău a hotărât continuarea formei de protest şi pentru perioada 19-23 iunie, se arată într-un comunicat de presă transmis, vineri, de instanţă.

Judecătorii Tribunalului Buzău atrag atenţia că din cele 32 de posturi cu care este prevăzută instanţa 19 sunt vacante şi astfel gradul de ocupare a schemei de personal este de doar 40%, respectiv 13 judecători şi alţi doi delegaţi de la alte instanţe. De asemenea, se arată că unul din cei doi judecători delegaţi a depus cerere de pensionare, care se află pe rolul Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, iar alţi 3 judecători îndeplinesc condiţiile de pensionare prevăzute de legislaţie.

Tribunalul Buzău a avut de soluţionat în anul 2022 un total de 10.931 de cauze şi a înregistrat o încărcătură de 1.130,71 de dosare pe judecător, în creştere faţă de anul precedent când s-au înregistrat 965,2 dosare pe judecător. Totodată, în primele 5 luni ale anului curent a fost înregistrată o încărcătură de 704,6 dosare pe judecător, faţă de perioada similară a anului 2022 când s-au înregistrat 586,6 dosare pe judecător.

Adunarea Generală a judecătorilor Tribunalului Buzău mai arată, în comunicat, că situaţia de personal la Tribunalul Buzău s-a depreciat constant în perioada 2017-2022 când s-au pensionat 19 judecători, pensionări determinate de vehicularea constantă, în spaţiul public, a modificării condiţiilor de pensionare.

Astfel, magistraţii afirmă că situaţia actuală a instanţei este una critică, judecătorii în funcţie depunând eforturi în gestionarea unui volum de activităţi în continuă creştere cu sacrificarea timpului petrecut cu familia, majoritatea judecătorilor având restant concediul de odihnă aferent anului 2022 şi unii dintre aceştia chiar concediul aferent anului 2021.

Magistraţii buzoieni protestează faţă de preconizatele modificări ale statului magistratului în ceea ce priveşte condiţiile de pensionare şi au întrerupt activitatea de judecată în semn de protest, în perioada 6-9 iunie.

Ei ”solicită imperativ ca orice soluţie legislativă să fie luată ca urmare a dialogului între partea judecătorească şi cea legislativă pentru găsirea unor rezolvări care respectă predictibilitatea, garanţiile constituţionale şi demnitatea statutului de judecător, modificările legislative preconizate să nu afecteze drepturile magistraţilor aflaţi în funcţie şi orice eventuala modificare a vârstei de pensionare să se producă exclusiv în privinţa judecătorilor recrutaţi sub imperiul noilor reglementări care trebuie corelate cu ritmul îmbunătăţirii condiţiilor de muncă, asigurarea resurselor materiale şi umane necesare unei normale activităţi a instanţelor de judecată”.

La finalul lunii mai,, magistraţii buzoieni au decis să suspende, în semn de protest, activitatea de judecată cu excepţia cauzelor cu persoane în stare de detenţie, a măsurilor preventive şi de siguranţă, a ordinelor de protecţie, a ordonanţelor preşedinţiale, a cauzelor cu minori şi a cauzelor de suspendare a actelor administrative şi cele privind litigiile prevăzute de art. 53 din Legea 101/2016.

De asemenea, Adunarea Generală a Judecătorilor Tribunalului Buzău declară că susţine demersurile pe care le vor face personalul auxiliar de specialitate şi personalul conex din instanţe faţă de proiectul de lege privind pensiile de serviciu, inclusiv a protestului organizat de aceştia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.