Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Închisoare pe viaţă pentru doi soldaţi turci după puciul eşuat: Verdictul e final

ciocanel judecator

Un tribunal turc i-a condamnat joi la închisoare pe viaţă pe doi soldaţi declaraţi vinovaţi de implicare în puciul eşuat din iulie, un prim verdict de acest gen după tentativa de stat eşuată, au raportat mass-media din Turcia, citate de AFP. Cei doi bărbaţi, un colonel şi un maior, care făceau parte din jandarmeria oraşului Erzurum (nord-estul Turciei), au primit această pedeapsă după ce au fost declaraţi vinovaţi de 'încălcarea Constituţiei', pentru rolul lor în puciul eşuat.

Înainte de această tentativă de lovitură de stat împotriva preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, unităţile de jandarmerie erau subordonate armatei, însă de atunci ele au fost puse sub controlul Ministerului de Interne. Puciul eşuat a fost imputat de Ankara predicatorului Fetullah Gulen autoexilat în SUA, iar mii de susţinători ai lui au fost arestaţi în Turcia în cadrul unor ample epurări de la începutul lui iulie.

Potrivit celor mai recente cifre publicate de agenţia proguvernamentală Anadolu, în jur de 41.000 de persoane suspectate de legături cu reţelele pro-Gulen au fost arestate şi procese au demarat în mai multe oraşe. Unul dintre aceste procese a început la 29 decembrie, la Istanbul, împotriva a 29 de poliţişti acuzaţi că au refuzat să-l apere pe preşedintele Erdogan. În afară de presupuşii pucişti, epurările declanşate după 15 iulie vizează cercurile prokurde şi mass-media, ceea ce a a făcut ca ONG-urile să acuze puterea de faptul că profită de starea de urgenţă pentru a înăbuşi orice critică, anunţă Agerpres. Amploarea acestor măsuri suscită îngrijorare din partea Occidentului, în special din partea UE, ale cărei relaţii cu Turcia s-au degradat în mod sensibil în ultimele luni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.