Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Închisorile europene, adevărate pepiniere pentru jihadişti - STUDIU

Închisorile europene au devenit o 'pepinieră' pentru reţelele jihadiste care favorizează recrutările de infractori 'dispuşi a fi angajaţi', relevă un studiu britanic făcut public marţi, potrivit France Presse, potrivit agerpres.

Apariţia grupării jihadiste Stat Islamic (SI) a întărit legăturile între terorism şi criminalitate, subliniază acest studiu al Centrului internaţional de analiză privind radicalizarea şi violenţa politică (ICSR).

Citeşte şi: Rusia îşi retrage avioanele de război din Belarus

Organizaţiile extremiste abandonează tot mai mult şcolile religioase şi se îndreaptă în schimb spre 'ghetouri' europene unde pot găsi posibili luptători care au deja un trecut penal.

Închisorile reprezintă în special o pepinieră de 'tineri furioşi' care 'sunt dispuşi a fi angajaţi'. "Observăm cazuri de radicalizare tot mai rapidă în închisori. Faptul că sunt persoane încarcerate pentru fapte grave facilitează trecerea lor la extremismul violent", subliniază Peter Neumann, director al ICSR şi coautor al raportului. Obişnuinţa unora dintre deţinuţi cu folosirea armelor şi cu circuitele de finanţare oculte contribuie la această tendinţă, mai arată studiul.

Citeşte şi: Citeşte şi: Stare de alertă în Israel. Autorităţile se tem de atacuri în pragul sărbătorilor evreieşti

În realizarea studiului, cercetătorii ICSR, din cadrul King's College din Londra, au analizat profilurile a 79 de jihadişti europeni care au mers în străinătate pentru a lupta sau care au fost implicaţi în acte de terorism în Europa. Ei sunt originari din Belgia, Danemarca, Franţa, Germania, Olanda şi Marea Britanie.

Conform estimărilor, 5.000 de persoane din Europa de Vest s-au alăturat, în ultimii cinci ani, unor grupări jihadiste precum Frontul Al-Nosra sau Stat Islamic pentru a lupta în Irak sau Siria.

Dintre persoanele analizate de ICSR, 57% şi-au petrecut timpul în închisoare înainte de radicalizare şi cel puţin 27% dintre cele care au fost încarcerate au fost radicalizate în timpul şederii lor după gratii.

Un important deputat britanic compară acţiunile Rusiei din Siria cu cele ale naziştilor în Guernica

Unii au văzut în jihadism un mijloc de 'izbăvire', conform studiului. Analiza îl oferă ca exemplu pe Ali Almanasfi, un londonez de origine siriană care a spus: 'Vreau să fac măcar o dată ceva bine, ceva pur".

"Gruparea Stat Islamic reprezintă brutalitatea şi forţa pe care le caută aceşti tineri, deseori foşti membri ai unor bande criminale", afirmă Peter Neumann. Iar Stat Islamic le transmite, în mare, un mesaj de felul următor: "Puteţi continua să faceţi toate lucrurile pe care le făceaţi până acum. Însă, de această dată, veţi merge în paradis", adaugă el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.