Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FOTO - INCIDENTE aeriene GRAVE într-o singură zi. Ruşii continuă ŞICANAREA avioanelor NATO

Avioane de luptă ruse s-au apropiat periculos de mult de aparate NATO în patru incidente distincte care au avut loc în data de 10 februarie, dar de atunci astfel de incidente nu s-au mai produs, a declarat joi generalul Tod Wolters, comandantul forţelor aeriene americane în Europa şi Africa, citat de publicaţia Defence News, potrivit agerpres.

În trei dintre aceste incidente au fost implicate avioane de atac ruse Su-24, iar în patrulea un avion de patrulare maritimă Iliuşin Il-38, a indicat generalul Wolters, vorbind la un simpozion al Asociaţiei forţelor aeriene americane în statul Florida.

Rusia a reluat contactul cu NATO. Primele discuţii au abordat teme generale

Tendinţa avioanelor ruse de a zbura periculos de aproape de aparate ale SUA sau ale altor forţe aliate - ceea ce provoacă îngrijorări cu privire la posibilitatea producerii unor accidente sau la sporirea tensiunii între cele două puteri - s-a "stabilizat" în ultimele şase luni, a spus Wolters. Armata aerului americană continuă să supravegheze astfel de situaţii, a adăugat el, indicând că responsabili de la Washington încearcă să discute cu ruşii în această privinţă, dar uneori fără succes.

"Uneori, nu obţinem răspunsul pe care ni l-am dori să-l auzim", a spus Wolters, remarcând că "uneori, nu primim niciun răspuns".

content-image

Cele patru incidente "nu au fost de aceeaşi natură", a declarat generalul american, dar responsabilii NATO sunt preocupaţi de nivelul de apropiere al avioanelor ruseşti de cele ale NATO.

Întrebat dacă crede cumva că este vorba de erori de judecată din partea piloţilor ruşi sau de o "expresie a politicului", Wolters a spus că suspectează că la mijloc se află "un pic din ambele", dar în primul rând este vorba de o problemă de judecată.

Ambasadorul Rusiei la Washington, în centrul scandalului vizându-l pe Trump

În acelaşi timp, el a spus că nu a fost luată încă nicio decizie cu privire la desfăşurarea de avioane de luptă F-35 în Europa şi zona Pacificului, dar s-a declarat convins că acest lucru se va produce în curând. În cazul unei decizii favorabile, F-35 vor fi desfăşurate în Europa la baza RAF Lakenheath din Regatul Unit, a adăugat generalul Tod Wolters.

Într-o reacţie a Moscovei, purtătorul de cuvânt al armatei ruse, generalul Igor Konaşenkov, a declarat vineri că avioanele militare ruse zboară în conformitate cu normele internaţionale în vigoare, iar partea rusă nu a primit nicio plângere în ultimul timp din partea SUA cu privire la vreo apropiere periculoasă, a relatat publicaţia Vzgliad. În ultimii ani, oficialii NATO şi-au făcut un obicei din a informa post factum despre astfel de "ofense" prin intermediul presei, a adăugat el, citat de RIA Novosti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.