Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Incident aviatic în Coreea de Sud - Întreaga flotă de F-35 a fost consemnată la sol

Avion F-35

Coreea de Sud a consemnat la sol întreaga sa flotă de avioane de luptă F-35, au anunţat miercuri responsabili militari de la Seul, în aşteptarea unei anchete referitoare la o aterizare de urgenţă spectaculoasă survenită în urmă cu o zi, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Trenul de aterizare al unui avion F-35A sud-coreean a intrat în pană din cauza unei disfuncţionalităţi majore a sistemelor, însă pilotul a ales să nu se catapulteze, ci să efectueze o aterizare 'pe burtă' a aparatului, din care a scăpat nevătămat.

În urma incidentului, survenit la o bază aeriană din vestul ţării, a fost deschisă o anchetă, pe durata căreia toate avioanele F-35 vor fi imobilizate la sol.

'Având în vedere ancheta în desfăşurare, toată flota (de F-35) este suspendată', a declarat pentru AFP un responsabil din Ministerul Apărării.

Coreea de Sud a comandat 40 de avioane F-35A de la constructorul american Lockheed Martin în 2014, recepţionând primul lot în 2019.

Aterizarea de urgenţă petrecută marţi este primul incident cunoscut în care a fost implicat un aparat F-35 sud-coreean.

Adjunctul şefului de Stat Major al aviaţiei militare, Shin Ok-chul, a oferit miercuri detalii despre incident în cursul unei audieri parlamentare.

El a explicat că avionul zbura la altitudine joasă în momentul în care pilotul a auzit zgomote suspecte, ceea ce l-a făcut să verifice sistemele aparatului.

'Toate sistemele încetaseră să funcţioneze, cu excepţia comenzilor de zbor şi a motorului', a afirmat responsabilul, precizând că pilotul a ales să nu se catapulteze şi să încerce o aterizare 'pe burtă'.

Armata a împrăştiat o spumă specială pe pista bazei aeriene pentru a evita o explozie din cauza fricţiunii provocate de contactul avionului cu solul în condiţii de viteză ridicată, a indicat Shin.

El a menţionat că aceasta a fost prima dată când un F-35 a aterizat 'pe burtă'.

Avionul multirol F-35 Lightning II supersonic (din care face parte şi modelul F-35A) este unul dintre avioanele de vânătoare cele mai puternice şi mai agile din lume, dotat cu tehnologie 'invizibilă' şi sisteme de comunicaţii avansate.

Deşi costul său a scăzut în ultimii ani, este considerat ca fiind tehnologia militară cea mai scumpă dezvoltată vreodată de Statele Unite.

Programul respectiv a suferit însă numeroase întârzieri, depăşiri de costuri şi probleme tehnice.

Înaintea evenimentului de marţi din Coreea de Sud, accidentul cel mai recent a fost cel al unui F-35B britanic prăbuşit în Mediterana la decolarea de pe portavionul HMS Queen Elizabeth în noiembrie. Pilotul britanic a reuşit să se catapulteze în siguranţă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.