Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Incident în Marea Bering: Nave chinezești și rusești, surprinse patrulând împreună în apropiere de Alaska

alaska

O navă a Gărzii de Coastă americane, aflată în patrulare de rutină în Marea Bering, a dat peste un crucișător cu rachete ghidate din China, au declarat luni oficiali citați de Associated Press.

Dar crucișătorul nu era singur, în timp ce naviga la aproximativ 86 mile (138 kilometri) la nord de insula Kiska din Alaska, pe 19 septembrie.

Alte două nave militare chineze și patru nave militare rusești, inclusiv un distrugător, au fost reperate în formație simplă, a descoperit nava de patrulare, cunoscută sub numele de cutter Kimball.

Kimball, o navă de 418 picioare (127 de metri) cu baza în Honolulu, a observat cum navele au rupt formația și s-au dispersat. Un Hercules C-130 a asigurat suportul aerian pentru Kimball de la stația Pazei de Coastă din Kodiak.

"În timp ce formația a operat în conformitate cu regulile și normele internaționale, vom răspunde prezenței cu prezența pentru a ne asigura că nu există perturbări ale intereselor SUA în mediul maritim din jurul Alaskăi", a declarat contraamiralul Nathan Moore, comandantul celui de-al șaptesprezecelea district al Gărzii de Coastă.

Paza de Coastă a declarat că liniile directoare ale Operațiunii Frontier Sentinel cer să se răspundă la "prezență cu prezență" atunci când concurenții strategici operează în apele americane și în jurul acestora.

Nava Kimball va continua să monitorizeze zona.

Paza de Coastă nu a răspuns imediat la întrebările adresate de The Associated Press cu privire la acest incident.

Formația chineză și rusă a venit la o lună după ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat cu privire la interesul Chinei pentru Arctica și la consolidarea militară a Rusiei în această zonă.

Stoltenberg a declarat că Rusia a înființat un nou comandament arctic și a deschis sute de locații militare arctice noi și din fosta eră sovietică, inclusiv porturi de mare adâncime și aerodromuri.

China s-a declarat un stat "apropiat de Arctica" și intenționează să construiască cel mai mare spărgător de gheață din lume, a spus el.

"Beijingul și Moscova s-au angajat, de asemenea, să intensifice cooperarea practică în Arctica. Acest lucru face parte dintr-un parteneriat strategic tot mai profund, care sfidează valorile și interesele noastre", a declarat Stoltenberg în cadrul unei vizite în nordul Canadei.

Aceasta nu a fost prima dată când navele militare chineze au navigat în apropierea apelor din Alaska. În septembrie 2021, ambarcațiuni ale Gărzii de Coastă din Marea Bering și Oceanul Pacific de Nord au întâlnit nave chinezești, la aproximativ 80 de kilometri (50 de mile) de Insulele Aleutine.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.