DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

INCREDIBIL Ce au descoperit oamenii lui Dacian Cioloș la ELCEN

elcen

Corpul de control al premierului anunţă că, în urma verificărilor efectuate la societatea Electrocentrale Bucureşti SA, a decis să sesizeze Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru cercetarea posibilelor fapte de natură penală.

Corpul de control al prim-ministrului a efectuat un control la Electrocentrale Bucureşti SA (ELCEN SA), având ca obiectiv verificarea respectării dispoziţiilor legale în legătură cu organizarea şi funcţionarea societăţii în perioada 1 ianuarie 2009 - 31 decembrie 2014, perioada controlului fiind extinsă până în anul 2015 cu privire la acte sau operaţiuni ale căror consecinţe s-au produs ulterior datei de 31 decembrie 2014, potrivit Sintezei Raportului de control, care a fost publicată luni pe site-ul control.gov.ro.

Citește și: Ea e topmodelul care și-a ucis iubitul milionar: De ce l-a împușcat / FOTO

În urma controlului, s-a decis transmiterea acestui raport la: societatea Electrocentrale Bucureşti SA, în vederea implementării măsurilor propuse de Corpul de control al premierului, la Ministerul Energiei, la Curtea de Conturi, la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice, la Secretariatul General al Guvernului, spre informare, la Cancelaria prim-ministrului, spre informare, şi la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru cercetarea posibilelor fapte de natură penală.

În perioada 2009 - 2014, din producerea şi vânzarea de energie electrică, ELCEN a înregistrat un profit total de 264.102.000 de lei. În aceeaşi perioadă, din producerea şi vânzarea de energie termică, societatea a înregistrat o pierdere totală de 458.452.000 de lei.

Citește și: BARBARIE în România! Câini băgați în lada frigorifică pentru a fi uciși / VIDEO

Între 2009 - 2014, centralele termoelectrice Bucureşti Vest, Bucureşti Sud, Progresu şi Grozăveşti au înregistrat, din producerea şi vânzarea de energie termică, o pierdere totală de 314.069.000 de lei.

Din datele comunicate Corpului de control al premierului a rezultat că între 2009 şi 2014 preţurile de vânzare pentru energia termică produsă de ELCEN, aprobate de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, au fost cu până la 75 de lei/ Gcal mai mici faţă de costurile unitare de producţie transmise spre aprobare de Sucursala Electrocentrale Bucureşti din cadrul ELCEN.

Citește și: A fost condamnată la 40 de ani de închisoare pentru că a pierdut o sarcină: Cum a fost salvată după 5 ani de detenție

Corpul de control al premierului a mai constatat că, în 2014, cuantumul total al datoriilor înregistrate de ELCEN a fost de 2.041.887.000 de lei, din care datoriile la bugetul statului au fost de 850.363.000 de lei (41,6%).

La sfârşitul anului 2014 creanţa societăţii faţă de RADET Bucureşti era în valoare totală de 3.409.378.802,38 de lei. La 10 noiembrie 2015, creanţa pe care ELCEN o avea de încasat de la RADET Bucureşti era de 3.577.592.850,26 lei. În noiembrie 2015, RADET Bucureşti a achitat parţial energia termică produsă şi livrată de ELCEN în aprilie 2013 (facturată în mai 2013), rezultând un decalaj de 2 ani şi 6 luni între livrarea energiei termice de către ELCEN şi plata contravalorii acesteia de RADET Bucureşti.

Citește și: Adele s-a făcut de râs în Portugalia: Ce a pățit cântăreața / VIDEO

Corpul de control a mai constatat că, între 2009 şi 2014, cuantumul total al cheltuielilor cu personalul, înregistrate de ELCEN, a fost de 1.096.240.000 de lei. Valoarea totală a sporurilor, primelor şi a altor bonificaţii oferite personalului din cadrul Sucursalei Electrocentrale Bucureşti între 2009 - 2014, înainte şi după reorganizare, a fost de 299.863.000 de lei.

Totodată, potrivit Corpului de control, între 1 ianuarie 2009 şi 31 decembrie 2014, componenţa nominală a consiliului de administraţie al ELCEN a fost modificată de mai multe ori, din iniţiativa reprezentanţilor statului - în calitate de acţionar majoritar, ori din cauza împrejurării că anumiţi administratori au demisionat şi au existat multiple situaţii în care, pentru diferite perioade de timp, în CA nu au fost ocupate toate posturile prevăzute.

Citește și: VIDEO ȘOCANT Un copil a căzut în țarcul unei gorile la o grădină zoologică: Paznicii au împușcat animalul

Au existat şi situaţii în care, între iunie 2012 - iulie 2013, desemnarea administratorilor provizorii ai ELCEN pe locurile rămase vacante în CA s-a realizat cu nerespectarea prevederilor din actul constitutiv al societăţii, mai spune Corpul de control al premierului. Verificările efectuate au mai evidenţiat faptul că în împrejurările încheierii unui contract de mandat din 1 aprilie 2014, CA al ELCEN nu şi-a îndeplinit obligaţiile referitoare la stabilirea criteriilor şi indicatorilor de performanţă pentru directorul general al societăţii.

Corpul de control a constatat şi utilizarea defectuoasă a resurselor financiare ale societăţii pentru achiziţionarea în 2009 a unor licenţe Microsoft. Astfel, ELCEN a cumpărat 400 de licenţe Microsoft Windows Vista, în valoare totală de 260.571,75 de lei (fără TVA), şi 400 de licenţe ale suitei Microsoft Office, în valoare totală de 636.027,36 de lei (fără TVA), precum şi "dreptul de upgrade la ultima versiune de produs comercializată, pe toată durata contractului", respectiv 400 licenţe Microsoft Windows 7 şi 400 licenţe Microsoft Office 2010. Achiziţia a fost realizată fără o analiză temeinică a necesarului de produse software şi a compatibilităţii acestora cu echipamentele hardware pe care ELCEN le deţinea şi utiliza, precizează Corpul de control.

Citește și: ȘOCANT Ce i-au văzut ochii unui bărbat când a fost chemat la o întâlnire cu două femei / FOTO

Pentru licenţele sistemului de operare Microsoft Windows şi ale suitei Microsoft Office, achiziţionate în 2009, ELCEN a plătit 1.081.887,68 de lei (TVA inclus). Din suma plătită, 613.767,52 lei (57%) reprezintă contravaloarea licenţelor sistemului de operare Microsoft Windows şi ale suitei Microsoft Office plătite, recepţionate, neinstalate şi neactivate până la 30 aprilie 2015, această sumă putând constitui pagubă cauzată patrimoniului ELCEN, arată Corpul de control.

Verificările au mai evidenţiat că, în 2010, reprezentanţii ELCEN au estimat valoarea achiziţiei de servicii de verificare a rapoartelor de monitorizare a emisiilor de gaze cu efect de seră aferente anului 2009 cu nerespectarea prevederilor legale, fapt ce a condus la încheierea de către societate a unui contract de prestare servicii la un preţ supraevaluat, de aproximativ 5 ori mai mare faţă de valoarea contractului încheiat în anul anterior cu aceeaşi firmă prestatoare, pentru aceleaşi servicii.

Citește și: Țara în care femeile sunt pedepsite când sunt la menstruație: Ce le e interzis să facă

Corpul de control vorbeşte în raport şi despre pierderile financiare înregistrate de ELCEN, cauzate de nefuncţionarea, între septembrie 2014 - martie 2015, a centralei cu ciclu combinat din cadrul CET Bucureşti Vest.

Pe de altă parte, Corpul de control a constatat că între 2009 - 2014, între ELCEN şi o societate din Balş, judeţul Olt (reprezentant fiscal în România al unei societăţi din Statele Unite ale Americii), au fost încheiate un număr de 25 de contracte de furnizare şi/ sau de prestare servicii, în valoare totală de 1.764.802,11 lei, fără TVA, în baza cărora ELCEN a efectuat plăţi în cuantum de 2.056.594,63 de lei (TVA inclus). O parte dintre contracte au fost atribuite de către autoritatea contractantă cu încălcarea reglementărilor legale incidente, iar anumite contracte au fost executate prin depăşirea termenelor asumate de către furnizor/ prestator, mai spune Corpul de control.

Citește și: Mănânci miere? Iată tot ce trebuie să știi și cum să eviți produsele contrafăcute

Corpul de control al premierului a propus ELCEN să ia mai multe măsuri, între care întreprinderea/ continuarea demersurilor legale necesare încasării tuturor creanţelor societăţii, devenite exigibile. Potrivit Corpului de control, este necesară totodată dispunerea de către conducerea societăţii a unor măsuri în vederea respectării prevederilor legale aplicabile în materia achiziţiilor publice, scrie agerpres.ro.

Citește și: DESTINUL nu ţi-a dat numărul de telefon pe care-l ai din întâmplare. Ultima cifră spune multe de tine

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.