DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

INCREDIBIL CNCD a amendat Ministerul Educației pentru DISCRIMINAREA discriminarea elevilor

romaniatv.net
protest educatie

Ministerul Educației a fost amendat cu 2.000 de lei de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării din cauza lipsei manualelor de limbă română speciale și a noilor programe școlare speciale la limba română pentru elevii claselor cu predare în limba maternă maghiară din preuniversitar.

Citește și: Nimeni nu se aștepta la asta! S-a despărtiț Elena Băsescu

Motivele invocate de CNCD în sensul aplicării sancțiunii sunt lipsa manualelor școlare de limbă română speciale, lipsa noilor programe școlare speciale la limba română pentru elevii din clasele cu predare în limba maternă maghiară, pe tot parcursul învățământului preuniversitar, fapt ce încalcă dreptul constituțional al cetățenilor români aparținând minorității maghiare, elevi în clase cu predare în limba maternă maghiară.

„Colegiul director a aplicat Ministerului Educației Naționale din România sancțiunea amenzii contravenționale în cuantum de 2.000 de lei. Recomandă Ministerului Educației Naționale să întreprindă urgent toate măsurile necesare pentru a aplica prevederile Legii Educației Naționale nr. 1 din 2011, referitoare la predarea limbii și literaturii române pentru elevii din clasele cu predare în limba maternă maghiară, cu scopul de a asigura dreptul constituțional al acestora de a învăța limba română, limba oficială a statului”, se arată în comunicat.

Citește și: Klaus Iohannis o distruge pe Viorica Dăncilă! Acuzații grave

Potrivit datelor comunicatului CNCD, aceste lipsuri au împiedicat elevii în cauză să învețe la un nivel competitiv limba română, limba oficială a statului, să aibă acces la educație în condiții de egalitate, să aibă acces la formare și piața muncii din România în condiții de egalitate, totodată fiindu-le încălcat și dreptul la demnitate.

„Fapta Ministerului Educației Naționale de a nu aplica prevederile art. 46 alin. (1) și (2) din Legea Educației Naționale nr. 1/2011 în privința asigurării programelor școlare și a manualelor de limbă română, speciale, pentru elevii din clasele cu predare în limba maternă maghiară, pe tot parcursul învățământului preuniversitar, constituie faptă de discriminare, potrivit art. 2 alin. (1), art. 2 alin. (4), art. 10 lit. h.) și art. 11 alin. (1) din O.G. 137/2000”, arată datele comunicatului CNCD.

Citește și: Avocatul Poporului intervine în cazul Caracal! De la Ministerul de Interne nu am primit încă răspuns

Conform aceleiași surse, colegiul director al CNCD a constatat că Ministerul Educației Naționale nu a inițiat sau implementat nicio politică publică pentru îmbunătățirea creșterii gradului de cunoaștere a limbii oficiale a statului de către cetățenii români aparținând minorității naționale maghiare, elevi în clase cu predare în limba maternă maghiară.

„Pasivitatea Ministerului Educației Naționale a condus la rezultate foarte slabe ale elevilor din clasele cu predare în limba maternă maghiară, la examenele la limba și literatura română de la evaluarea națională din clasa a VIII-a și de la examenul de Bacalaureat”, spun reprezentanții CNCD prin intermediul comunicatului.

Citește și: Alexandru Cumpănașu intră la rupere! Iohannis vrea destabilizarea totală a României

Hotărârea de amendare a MEN a fost adoptată de Colegiul director al CNCD în ședința din data de 02 octombrie 2019.

Colegiul director dispune o monitorizare de 6 luni, iar hotărârea a fost adoptată cu unanimitate de voturi (8 voturi).

Citește și: Rareș Bogdan aruncă bomba! De ce vrea Liviu Dragnea dizolvarea PSD .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.