Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INCREDIBIL Cum motivează șefii judecătorilor că i-au achitat pe inculpații din cel mai mare dosar de trafic de copii

聯合新聞網
Justitie

Cazul „Ţăndărei” priveşte traficarea a 181 de copii romi în Marea Britanie, unde erau folosiţi la cerşetorie şi furturi. În Anglia, 120 de traficanţi au fost prinşi şi băgaţi la închisoare. La noi, cei 25 de romi arestaţi şi puşi sub acuzare în 2010 au fost eliberaţi după câteva luni şi acum, după 9 ani de procese, au fost achitaţi sau instanţa a constatat că s-au prescris faptele după ce le-a schimbat încadrările juridice în fapte mai uşoare. Decizia a stârnit un val de indignare la nivelul opiniei publice, iar Tribunalul Harghita a motivat acum decizia.

Citește și: Consiliul Judeţean Ilfov a depus PLÂNGERE PENALĂ împotriva femeii cu 8 clase care se dădea medic ginecolog: Se cere DEMITEREA directorului medical

Conducerea Tribunalului Harghita precizează că dosarul a fost trimis de trei ori înapoi la parchet pentru refacerea urmăririi penale, iar durata soluţionării în primă instanţă, începând din 2013, a fost determinată de dificultăţile în îndeplinirea procedurilor de citare în cauză, numărul părţilor şi participanţilor depăşind 200 de persoane, precum şi de necesitatea respectării dreptului la un proces echitabil. De asemenea, în perioada respectivă Tribunalul Harghita "s-a confruntat cu o insuficienţă vădită a numărului de judecători, dublată de fluctuaţia acestora", informează News.ro.

Într-un comunicat de presă transmis, miercuri, conducerea Tribunalul Harghita precizează, referitor la "dosarul Ţăndărei", că dosarul a fost soluţionat în primă instanţă, prin pronunţarea unei sentinţe penale, în 12 februarie 2019. Hotărârea nu este definitivă şi este în curs de redactare (motivare), fiind supusă căilor de atac şi termenelor prevăzute de lege.

  • "În ceea ce priveşte durata procedurii, de la data înregistrării dosarului la Tribunalul Harghita şi până la soluţionarea lui în primă instanţă, menţionăm că au avut loc mai multe cicluri procesuale", scrie în comunicat.

Dosarul a fost înregistrat, iniţial, la această instanţă în anul 2010, dar a fost restituit de trei ori la parchet pentru refacerea /completarea urmăririi penale. Ca urmare a întocmirii unui nou rechizitoriu, dosarul a fost reînregistrat la Tribunalul Harghita, fiind astfel din nou învestită instanţa cu judecarea acestuia în anul 2013.

  • "Durata procedurilor în faţa primei instanţe, după sesizarea din anul 2013, a fost determinată şi de dificultăţile repetate în îndeplinirea procedurilor de citare în cauză, numărul părţilor şi participanţilor depăşind 200 de persoane, precum şi de necesitatea respectării elementelor dreptului la un proces echitabil, invocate pe parcursul procesului", se precizează în comunicat.

Conducerea Tribunalului Harghta afirmă că toate aceste aspecte au generat dificultăţi legate nu doar de audierea celor chemaţi, ci şi de citarea şi asigurarea dreptului la apărare, conform dispoziţiilor legale care se impuneau a fi respectate, distinct de aspectul social şi impactul mediatic al cauzei.

Citește și: Nici nu se aștepta: De cine a scăpat Simona Halep, în cursa pentru rămânerea pe locul 2 mondial

  • "Având în vedere dispoziţiile legale şi regulamentare, conducerea instanţei nu poate emite păreri cu privire la legalitatea şi temeinicia hotărârii, care se analizează exclusiv în căile de atac prevăzute de Codul de Procedură Penală, dar pentru a informa corect opinia publică transmite acest punct de vedere, în limitele mai sus menţionate. În contextul anterior redat, precizăm şi faptul că Inspecţia Judiciară a efectuat mai multe verificări privind derularea procesului, nefiind constatate abateri care să justifice formularea unei acţiuni disciplinare", adaugă sursa citată.
  • Conducerea instanţei menţionează şi că în perioada respectivă Tribunalul Harghita "s-a confruntat cu o insuficienţă vădită a numărului de judecători, dublată de fluctuaţia acestora, situaţie care nu a putut fi înlăturată în pofida demersurilor concrete şi repetate ale conducerii Tribunalului şi Curţii de Apel".

Potrivit G4media.ro, care cita surse oficiale din cadrul Inspecţiei Judiciare, IJ s-a autosesizat şi îi verifică pe judecătorii de la Tribunalul Harghita, instanţa care a tergiversat 6 ani dosarul Ţăndărei până s-a prescris.

În 12 februarie, Tribunalul Harghita i-a achitat pe toţi cei 25 de inculpaţi din dosarul Ţăndărei ori instanţa a constatat că s-au prescris faptele după 9 ani de procese şi după ce a schimbat încadrările juridice. Decizia nu este definitivă, deşi dosarul a fost trimis în judecată încă din iulie 2010. Numai la Tribunalul Harghita, procesul s-a judecat din 2013 şi au fost 53 de termene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.