Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INCREDIBIL - O zi de concediu medical, mai bine plătită decât o zi de muncă. Cum s-a ajuns la această situaţie bizară

Pixabay
bani

Transferul contribuţiilor de la angajator la angajat a creat o situație bizară. O zi de concediu medical ar putea fi plătita cu până la 36% mai mult decât o zi petrecută la muncă.

Diferențele dintre zilele de concediu medical și cele de zi de muncă normală ar fi apărut în urma transferului contribuţiilor de la angajator la angajat, deoarece angajatorul trebuie să achite acum 45% contribuţii sociale şi impozit pe venit, față de 32,5%, cât era înainte de 1 ianuarie 2018, scrie Adevărul.

Protest INEDIT la ANAF - Mesaj NEAȘTEPTAT pentru Eugen Teodorovici după declarațiile privind dreptul de muncă în străinătate

FORMULA DE CALCUL PENTRU CONCEDIUL MEDICAL

Potrivit prevederilor legale, concediul medical se calculează adunând salariile brute din ultimele 6 luni, împărțită la suma zilelor de stagiu din ultimele 6 luni, totul înmulţit cu 75% şi cu numărul de zile de concediu medical.

Cu alte cuvinte, pe durata concediului medical, angajatul este plătit cu 75% din salariul brut.

SIMULARE

Considerăm salariul minim pe economie, 1900 lei. Aplicând formula de calcul, pentru o lună de concediu medical, un angajat ar primi 1.425 lei: 263 lei mai mult decât dacă ar fi fost la serviciu şi ar fi cotizat pentru sănătate, pensii şi impozitul pe venit.

Dacă analizăm un salriu brut de 5.000 lei, în concediu medical, un angajat ar primi în plus 1.000 lei, 36,5% în plus faţă de salariul mediu net pe care l-ar fi încasat.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.