Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INCREDIBIL Redactorul şef al publicaţiei independente Mediazona, condamnat la închisoare pentru că a redistribuit o... glumă

Agerpres
Rusia proteste arestări

Jurnalistul rus Serghei Smirnov, redactorul şef al publicaţiei independente Mediazona, a anunţat miercuri într-un mesaj transmis prin contul său de Twitter, din sala unde era audiat, că a fost condamnat la 25 de zile de închisoare de către un tribunal din Moscova pentru 'organizarea de proteste în masă', relatează AFP şi Reuters, potrivit AGERPRES.

Tribunalul Tverskoi din Moscova l-a declarat pe Serghei Smirnov vinovat de încălcarea de mai multe ori a legii privind organizarea unei manifestaţii, a indicat avocatul său, Fiodor Siroş.

Luna trecută, Smirnov (45 de ani) a redistribuit o glumă al cărei autor îl găsea asemănător din punct de vedere fizic cu liderul grupului punk Tarakanî ('Gândaci') care îşi afişase sprijinul pentru manifestaţia planificată pentru 23 ianuarie în sprijinul opozantului rus Aleksei Navalnîi.

Citește și: Lovitură în plin pentru bugetari! Premierul Cîțu anunță dispariția unor sporuri

Gluma era însoţită de o fotografie a cântăreţului cu data şi ora protestului la care vor participa - după cum se va vedea - zeci de mii de ruşi în 100 de oraşe din toată ţara pentru a cere eliberarea opozantului încarcerat.

Smirnov a fost arestat la 30 ianuarie, înainte de o altă manifestaţie pro-Navalnîi, la câteva minute după ce ieşise din bloc pentru a-şi plimba fiul de cinci ani. Poliţiştii nu l-au lăsat nici măcar să-şi conducă fiul acasă, încredinţându-l unei persoane din bloc, au relatat ulterior jurnalişti de la Mediazona.

Jurnalistul a fost eliberat câteva ore mai târziu, cu condiţia să se prezinte miercuri, 3 februarie, în faţa instanţei.

'Este prima arestare a unui redactor şef al unei publicaţii în istoria Rusiei', a reacţionat pe Twitter Piotr Verzilov, fondatorul Mediazona, care informează în special despre procesele apărătorilor drepturilor omului în Rusia.

Potrivit lui Verzilov, Serghei Smirnov nu a participat la manifestaţia din 23 ianuarie.

Citește și: Mohammad Murad(FPTR) dă cărțile pe față: ‘Pierderile până acum, constatate, sunt de peste 7 miliarde euro la nivel de industrie hotelieră și HoReCA. Nu am primit niciun sprijin, din contră, foarte multe discuții, fără valoare’

Sentinţa redactorului şef al Mediazona survine la o zi după ce un tribunal din Moscova a comutat pedeapsa cu suspendare din 2014 împotriva lui Navalnîi într-una cu executare, opozantul rus fiind condamnat la 2 ani şi opt luni de închisoare, după ce din termenul iniţial de trei ani şi jumătate de închisoare i-au fost scăzute lunile în care s-a aflat în arest la domiciliu.

Decizia instanţei în cazul lui Aleksei Navalnîi - arestat din 17 ianuarie, la sosirea în ţară din Germania, unde primise îngrijiri după ce fusese otrăvut cu agent neurotoxic Noviciok de tip militar în august - a provocat indignare în rândul susţinătorilor săi, mulţi dintre aceştia ieşind la manifestaţii spontane. Circa 1.400 de persoane au fost arestate în cursul zilei de marţi la acţiunile de protest în sprijinul lui Navalnîi, în principal la Moscova, a indicat organizaţia OVD-Info, specializată îm monotorizarea persecuţiilor în Rusia.

Citește și: Vicepremierul Dan Barna, în conflict de interese! Documentul semnat de liderul USR .

După condamnarea lui Smirnov miercuri, Sindicatul jurnaliştilor ruşi a cerut eliberarea sa, calificând decizia instanţei drept 'ilegală, absurdă şi ruşinoasă'. La manifestaţiile organizate în 23 şi 31 ianuarie au fost arestaţi mai mulţi jurnalişti, iar unii dintre reprezentanţii mass-media care se aflau la acţiunea de protest în exerciţiul funcţiunii au fost brutalizaţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.