Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INCREDIBIL: Unde 'ZACE' acum Cumințenia Pământului după 2 ani de negocieri INTENSE

Cumintenia Pamântului

Dupa 2 ani de negocieri dure si o campanie nationala de donatii, "Cumintenia Pamantului", una dintre cele mai importante lucrari de arta de pe teritoriul Romaniei, a ajuns sa zaca in depozitul Muzeului National de Arta. In tot acest timp, noul ministru al Culturii, Ionut Vulpescu, a dat de inteles ca nu va oferi mai mult decat a facut-o in mandatul anterior din guvernul Ponta - adica 5 milioane de euro. Ofensati de oferta, mostenitorii sculpturii lui Brancusi spun ca vor da statul in judecata.

Dupa ce in martie 2016 bateau palma cu reprezentantii ministerului Culturii pentru suma de 11 milione de euro, mostenitorii Cuminteniei se vad acum in situatia de a incepe alte discutii cu noul ministru.Ionut Vulpescu a mai negociat pentru lucrare si in toamna lui 2015. Atunci, ministerul culturii a oferit prima data 1 milion de euro, apoi 3,5 milioane si s-a oprit la 5 milioane. Cea din urma este suma pe care o sustine si in prezent actualul ministru.

Citește și: FOTO Romania are cel mai mare studio de videochat din lume

Vulpescu explica cum a ajuns la aceasta suma: “Au fost doua expertize care au fixat, oameni specializati in opera lui Brancusi, s-a facut o conciliere a celor doua expertize si s-a stabilit un plafon maxim de 5 milioane de euro". Dinu Viloiu, unul dintre mostenitori, spune ca"e un sfert din pretul la care a fost evaluata de un evaluator pe care l-am chemat in instanta si toata lumea se face ca nu stie de chestia asta.Iinclusiv domnul ministru de acum.” Asa incat vrea sa dea statul in judecata.

In aceste conditii, vanzarea Cuminteniei ar putea sa ramana blocata pentru alti cativa ani. Iar guvernul nu se grabeste. "Statul roman, prin ministerul Culturii, isi poate exercita oricand dreptul de preemptiune, ori de cate ori aceasta statuie, ca si alte opere, sunt scoase la licitatie sau la vanzare", explica ministrul. Insa mostenitorii spun ca nu vor scadea pretul nici macar cu un leu.

Citește și: SPECTACULOS China a inaugurat cel mai înalt pod din lume / VIDEO

Indiferent de evolutia procesului, un lucru este cert: ministerul Culturii trebuie sa inapoieze pana la finalul anului 2017 toti banii primiti de la donatori. Cei care au donat prin transfer bancar vor primi banii automat in conturi, fara sa fie, insa, precizata o data, iar cei care au donat prin sms vor avea sumele scazute din factura pentru telefon. Pe cartelele pre-pay identificate, banii vor intra sub forma de credit de telefonie.

Doar cei care au donat prin sms de pe cartele pre-pay anonime sau au depus bani cash la bancomate sau la oficiile de plata, trebuie sa completeze o cerere - tip pe care o pot trimite si electronic pe adresa ministerului culturii. Ea trebuie sa aiba anexate si documente care sa dovedeasta identitatea donatorului si plata efectuata, anunta Stirileprotv.ro.

Citește și: O LEGENDĂ a sportului se retrage la numai 28 de ani: E medaliat cu aur la două ediții ale Jocurilor Olimpice / VIDEO

In octombrie, sculptura lui Brancusi a fost transferata la Muzeul National de Arta. Urma sa fie expusa in sala dedicata operei lui Brancusi, daca statul devenea proprietar. De atunci, insa, pentru ca situatia s-a complicat, este tinuta in depozitul muzeului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.