Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ungaria a investit 20 de milioane de euro în cele două echipe de fotbal din România, FK Csikszereda și Sepsi OSK

Inquam Photos / Sandor Manases
Inquam Sepsi Dinamo

Ungaria a "pompat" în fotbalul din zonele locuite de maghiari în România aproximativ 20 de milioane de euro în ultimii 6 ani, relevă o anchetă publicată de site-ul hotnews.ro. Banii au fost folosiţi, potrivit sursei citate, mai ales pentru academii de fotbal.

Criteriul apartenenţei etnice prevalează în faţa valorii jucătorilor - copiii românilor sunt acceptaţi şi ei, dar trimişi la un "centru secundar" -, iar cei mai buni juniori sunt trimişi la Budapesta, la Academia Ferenc Puskas. Proiectul din zona Harghita-Covasna este doar o parte a unui plan amblu al guvernului Orban, care finanţează astfel de academii în toate ţările limitrofe Ungariei unde locuiesc minorităţi maghiare, notează hotnews.ro.

Citește și: Mare atenție, șoferi! Care sunt tarifele rovinietei din 2019

Pe lângă finanţările care se fac în România, sunt susţinute proiecte care caută cei mai buni tineri şi în Slovacia, Serbia (Voivodina), Ucraina, Slovenia şi Croaţia.

Totul a început în urmă cu 6 ani, în 2013, când Lorinc Meszaros - un fost instalator de gaz, prieten din copilărie al premierului Viktor Orban ajuns în timpul guvernării Fidesz cel mai bogat om din Ungaria în urma afacerilor cu statul - a iniţiat primele demersuri în realizarea proiectului. În această perioadă, s-au ”pompat” nu mai puţin de 70 de milioane de euro în ţările din jur, din care aproximativ 20 de milioane de euro au fost direcţionaţi către România.

Citește și: RISE Project! Codrin Ștefănescu se pregăște să încaseze bani de statul-stat

11,5 milioane de euro au ajuns la FK Csikszereda, echipă aflată acum în Liga 3. Suma a fost folosită, în mare parte, pentru crearea unei academii puternice, ce poate trimite fotbalişti la centrul principal din Budapesta - Academia Ferenc Puskas. Restul de 6,2 milioane de euro au mers către Sepsi OSK, aflată azi în Liga 1. Costurile de construire a stadionului din Sfântu Gheorghe au fost suportate în totalitate de guvernul maghiar.

„La noi e important ca limba antrenamentului să fie maghiară, deoarece noi ne definim ca un club maghiar. Avem un centru secundar în Transilvania de Sud unde copiii români sunt majoritari”, spune Zoltan Szondy, preşedintele de la FK Csikszereda (FC Miercurea Ciuc), în dialogul cu reporterul hotnews.ro.

Citește și: PSD: ‘Iohannis a promulgat Legea Prună a recursului compensatoriu, fără să o conteste la Curtea Constituţională şi fără să o trimită la reexaminare’

Banii ar proveni de la Asociaţia Maghiară de Fotbal şi de la Fondul Bethlen Gabor, instituţii care au pus bazele Academiei de Fotbal din Secuime. Această academie ar aduna, în momentul actual, un număr impresionant de tineri, aproximtiv 4.500 - conform hotnews. Din precizările lui Szondy, ”6 copii au mers la Academia Puskas din Ungaria”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.