Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Încurajată de exemplul lui Aleksei Navalnîi, șefa opoziţiei Svetlana Tihanovskaia vrea să se întoarcă în Belarus

Agerpres
Svetlana Tihanovskaia

Șefa opoziţiei Svetlana Tihanovskaia vrea să se întoarcă în Belarus din exilul de peste hotare şi a cerut ajutorul comunităţii internaţionale, într-un mesaj adresat marţi susţinătorilor săi pe aplicaţia de mesagerie Telegram, relatează dpa, potrivit Agerpres.

Ea a spus că situaţia liderului opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi, care a fost reţinut imediat ce a revenit în Rusia, a arătat că sprijinul comunităţii globale este necesar.

Tihanovskaia, pe numele căreia s-a emis un mandat de arestare în Belarus, trăieşte în prezent în exil în Lituania, după alegerile prezidenţiale contestate din ţara sa şi protestele care au urmat.

Citește și: Anunț de ultimă oră al lui George Simion! Legea care va fi susținută de AUR

Svetlana Tihanovskaia a candidat în alegerile prezidenţiale de pe 9 august în urma cărora preşedintele Aleksandr Lukaşenko a revendicat victoria, cu 80,1% din voturi. Cu toate acestea, Uniunea Europeană nu-l mai recunoaşte drept preşedinte, iar opoziţia susţine că Tihanovskaia este câştigătoarea reală a alegerilor.

Tihanovskaia a spus că a discutat despre acest lucru şi cu reprezentanţii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Două dosare penale au fost deschise pe numele său de când a candidat în alegerile din Belarus, a precizat Svetlana Tihanovskaia, adăugând: "Vreau să mă întorc în Belarus în siguranţă".

Soţul Svetlanei, Serghei, care şi-a anunţat iniţial intenţia de a candida în alegerile prezidenţiale, este încarcerat de luni de zile. Ea a fugit din ţară pentru a-şi pune la adăpost copiii.

Citește și: Groaznic! Activistul de mediu Daniel Bodnar ar putea rămâne paralizat

La Minsk şi în alte oraşe din Belarus au avut loc proteste săptămânale după alegeri, urmate de o represiune brutală din partea forţelor de ordine. Peste 30.000 de protestatari au fost arestaţi, mai mulţi şi-au pierdut viaţa şi sute au fost răniţi în timpul protestelor.

Asociaţia jurnaliştilor germani a cerut să înceteze persecutarea sistematică a jurnaliştilor din Belarus.

Peste 470 de jurnalişti au fost reţinuţi după începerea protestelor, a precizat asociaţia într-un comunicat care a condamnat arestările drept o "tentativă brutală de a împiedica ştirile critice".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.