Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

India a avertizat din decembrie cu privire la atentatele din Sri Lanka

Twitter
explozie atentat biserica Sri Lanka

New Delhi a avertizat Sri Lanka cu privire la riscul unor atacuri sinucigaşe, cu mai multe săptămâni înaintea atentatelor de Paşte, în baza unor conţinuturi ”ameninţătoare” legate de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), aflate asupra unor suspecţi arestaţi în India, a declarat o sursă la curent cu dosarul pentru AFP potrivit news.ro

O plemică devine tot mai virulentă cu privire la lipsa reacţiei Colombo înaintea atentatelor, soldate cu 359 de morţi şi aproximativ 500 de răniţi, duminică, în pofida faptul că autorităţile srilankeze au primit în prealabil informaţii cruciale în acest sens.

Şeful poliţiei a emis o notă de alertă, la 11 aprilie, însă aceasta nu a fost comunicată premierului şi altor miniştri de rang înalt.

India a trimis mai multe avertismente Sri Lankăi, toate cu mai puţin de două săptămâni înaintea atacurilor de Paşte la trei biserici creştine şi trei hoteluri de lux, a declarat această sursă.

New Delhi se baza pe elemente - inclusiv înregistrări video - confiscate în timpul unor operaţiuni, în 2018, în cursul cărora  şapte bărbaţi au fost arestaţi în oraşul Coimbatore (Tamil Nadu, sud), potrivit presei indiene.

Cele şapte persoane arestate sunt suspectate de legături cu SI, care a revendicat atentatele în Sri Lanka.

”În înregistrările video apare un lider radical din Sri Lanka care făcea declaraţii ameninţătoare, anunţând că atacuri sinucigaşe erau posibile”, a declarat sursa citată, care a cerut protecţia anonimatului din cauza caracterului sensibil al dosarului.

Această sursă nu a dezvăluit identitatea liderului respectiv.

Însă presa indiană scrie că, în aceste înregistrări video apare Zahran Hashim, liderul mişcării extremiste srilankeze National Thowheeth Jama'ath (NTJ), care îndemna la un regim islamic în Sri Lanka şi în sudul Indiei.

Colombo a atribuit NTJ responsabilitatea atentatelor de duminică.

Zahran Hashim pare să fie omul care apare în centrul înregistrării video publicate de SI când a revendicat atacurile.

”India era foarte îngrijorată, deoarece ar fi putut să aibă loc un atac la Ambasada Indiei la Colombo şi la biserici”, a subliniat sursa citată, la curent cu dosarul.

Potrivit presei indiene, New Delhi a trimis - în decembrie - primul avertisment autorităţilor de la Colombo.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.