Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

India și-a pus ecologiștii 'în cap' după ce a anunțat noul program de combatere a poluării

trafic, india

India a lansat joi un program destinat reducerii nivelului periculos de poluare care afectează peste 100 de oraşe şi care, speră guvernul, va reuşi să îmbunătăţească în mod semnificativ calitatea aerului, potrivit Reuters, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Important! Toți clienții RCS&RDS sunt vizați! Ce modificări vor apărea de azi, 10 ianuarie

Planul a declanşat critici imediate din parte ecologiştilor, care au spus că îi lipseşte un cadru clar pentru combaterea nivelului de toxicitate care a dus la moartea a milioane de persoane.

În India se află 14 dintre cele mai poluate oraşe din lume, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Aerul toxic a provocat moartea a 1,24 de milioane de persoane în 2017, potrivit unui studiu realizat luna trecută de Lancet Planetary Health.

Programul Naţional pentru Aer Curat (NCAP) are ca scop reducerea poluării, până în 2024, cu un procent cuprins între 20 şi 30% în 102 dintre oraşele cel mai afectate.

Cu prilejul lansării programului, ministrul Mediului, Harsh Vardhan, a spus că programul va îmbunătăţi în mod substanţial calitatea aerului. "Trebuie să ne asigurăm că le oferim aer curat copiilor noştri şi generaţiilor viitoare", a spus acesta la o conferinţă de presă.

Planul îşi propune să impună reduceri la emisiile industriale şi gazele de eşapament, să introducă reguli stricte pentru transportul combustibililor şi a arderii biomasei şi să reducă poluare prin praf. Va îmbunătăţi şi va creşte sistemele de monitorizare.

Lansarea programului, amânată de anul trecut din cauza unor întârzieri birocratice, coincide cu nivelul maxim anual de poluare în nordul Indiei, inclusiv la New Delhi.

Din luna octombrie, rezidenţii capitalei - unde locuiesc peste 20 de milioane de persoane - s-au confruntat cu un strat gros de smog.

Săptămâna trecută, nivelul poluării a atins nivelul ''de urgenţă'', iar indexul pentru particule fine măsurat de Consiliul pentru Controlul Poluării a ajuns la 440, de 12 ori mai mare decât limita recomandată de guvernul SUA.

Sunil Dahiya, militant din partea organizaţiei pentru mediu Greenpeace, a salutat lansarea programului, dar a precizat că îi lipseşte obiective şi ambiţie.

"Sperăm că NCAL va deveni mai puternic, va avea obiective sectoriale, obiective specifice pentru oraşe şi un suport juridic puternic pentru a acţiona împotriva neaplicării", a spus acesta.

''Sperăm că ministerul Mediului va dovedi mai multă seriozitate în implementarea şi consolidarea planului".

Din cauza nivelului sever de poluare din capitală în octombrie şi noiembrie, guvernul a adoptat diverse măsuri, de la interzicerea temporară a lucrărilor de construcţii sau arderea gunoaielor, la restricţii pentru centralele pe cărbune.

Măsurile au fost însă inadecvate sau prost implementate din cauza lipsei resurselor şi voinţei politice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.