Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

India va lansa o nouă misiune spațială în care va studia Soarele

soare nava spatiala

Primul observator al Indiei care va fi plasat în spaţiu cu scopul de a studia Soarele va fi lansat pe 2 septembrie, a anunţat luni agenţia spaţială a acestei ţări, informează Reuters.

Anunţul, făcut prin intermediul unui mesaj publicat pe reţeaua de socializare X (cunoscută până de curând sub numele de Twitter), intervine la doar câteva zile după ce India a devenit prima ţară din lume care a plasat cu succes un vehicul spaţial la polul sudic al Lunii, o regiune până acum neexplorată, conform agerpres.

Aditya-L1, prima sondă solară a Indiei, doreşte să studieze vânturile solare, care pot să cauzeze perturbaţii pe Terra, unde pot fi văzute în mod obişnuit sub forma unor "aurore".

Vehiculul spaţial indian, denumit după cuvântul hindus atribuit Soarelui, va fi lansat de la principalul centru spaţial al ţării, situat în Sriharikota, cu ajutorul unui lansator greu, PSLV, şi va călători până la o distanţă de 1,5 milioane de kilometri în raport cu Pământul, a precizat agenţia spaţială a Indiei.

"Timpul total al călătoriei, începând de la lansare şi până la L-1 (punctul Lagrange), va fi de aproximativ patru luni pentru Aditya-L1", a precizat Organizaţia Indiană de Cercetare Spaţială (ISRO) pe reţeaua de socializare X.

Guvernul de la New Delhi a alocat o finanţare de 46 de milioane de dolari pentru această misiune în 2019.

ISRO nu a furnizat o actualizare oficială a costurilor misiunii şi nu a făcut deocamdată comentarii pe această temă.

India şi-a construit reputaţia unei ţări care lansează cu succes misiuni spaţiale cu costuri reduse. Cea mai recentă misiune a ei pe Lună a beneficiat de un buget de 75 de milioane de dolari - mai mic decât cel al filmului hollywoodian "Gravity".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.