Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

India va primi probabil o cantitate sub medie de precipitaţii musonice în luna august, din cauza fenomenului El Nino

El Nino

India va primi cel mai probabil o cantitate sub medie de precipitaţii în luna august din cauza fenomenului meteorologic El Nino, a declarat luni un oficial cu rang înalt din departamentul naţional de meteorologie, după ce cantităţile de ploi aduse de muson în luna iulie - apropiate de nivelul mediu - i-au ajutat pe fermierii locali să accelereze însămânţările de culturi agricole, informează Reuters.

Musonul, care este vital pentru economia de 3 trilioane de dolari a Indiei, furnizează aproape 70% din precipitaţiile de care India are nevoie în fiecare an pentru a-şi iriga fermele şi pentru a-şi reumple rezervoarele de apă şi pânzele freatice, potrivit Agerpres.

Precipitaţiile din luna august au fost estimate la 92% din media multianuală, a precizat Mrutyunjay Mohapatra, directorul Departamentului de Meteorologie al Indiei (IMD), într-o conferinţă de presă organizată în format virtual.

De obicei, fermierii încep să planteze orez, porumb, bumbac, soia, trestie-de-zahăr şi arahide, printre alte culturi, la 1 iunie, când precipitaţiile musonice sunt aşteptate să ajungă în India. Semănatul durează de obicei până în iulie sau până în primele zile ale lunii august

Ploile de vară sunt cruciale, întrucât aproape jumătate dintre fermele din India sunt lipsite de sisteme de irigaţii.

Statele cultivatoare de orez din estul Indiei ar putea primi un surplus de precipitaţii în luna august, în timp ce ploile care vor cădea în statele cultivatoare de orez, bumbac şi trestie-de-zahăr din sudul ţării ar putea primi cantităţi sub medie, a precizat directorul IMD.

Precipitaţiile care au căzut în India în luna iunie au fost cu 9% sub medie, dar, în anumite state, deficitul pluviometric a fost cu până la 60% sub valorile medii.

Ploile din luna iulie au fost cu 13% peste medie, iar între 1 iunie şi 31 iulie, India a primit precipitaţii musonice cu 5% peste medie.

Luna iulie i-a ajutat pe fermieri să accelereze însămânţările de orez în India, al doilea producător mondial şi cel mai mare exportator din lume.

Totuşi, la începutul acestei luni, India a ordonat o stopare a celei mai mari categorii a exportului său de orez, o măsură care a dus la înjumătăţirea livrărilor.

Livrările de legume şi produse de bază, precum roşiile, au fost la rândul lor afectate, stârnind îngrijorări în legătură cu o creştere a inflaţiei pentru produsele cu amănuntul, care ar urma să atingă în iulie cel mai ridicat nivel al său din ultimele şapte luni.

În pofida estimărilor referitoare la precipitaţii mai scăzute în august, precipitaţiile cumulate de care va beneficia India în august şi septembrie - ultimele două luni ale sezonului musonic - s-ar putea situa în jurul valorilor medii, a precizat directorul IMD.

IMD a prognozat cantităţi medii de precipitaţii pentru întregul sezon musonic de patru luni, în pofida formării fenomenului meteorologic El Nino.

Un fenomen El Nino puternic, marcat de încălzirea suprafeţei apei din Oceanul Pacific, poate cauza secete severe în Asia de Sud-Est, India şi Australia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.