DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Indicațiile și avantajele radioterapiei stereotaxice

Radioterapia stereotaxică este o tehnică de radioterapie avansată, prin care se administrează doze mari, semnificative de radiație, la nivelul tumorilor de mici dimensiuni, într-o singură ședință sau într-un număr relativ redus de ședințe, obținând astfel distrugerea celulelor canceroase și protejarea organelor și țesuturilor sănătoase.

Radioterapia stereotaxică poate fi aplicată cu succes în tratamentul mai multe tipuri de neoplazii, cum ar fi:

 • Metastaze cerebrale (unice sau multiple), tratament adjuvant după chirurgia pentru metastaze cerebrale;
 • Malformații arteriovenoase;
 • Meningioame de bază de craniu;
 • Tumori primitive și metastaze pulmonare;
 • Tumori primitive și metastaze hepatice;
 • Tumori pancreatice;
 • Carcinom prostatic;
 • Carcinom mamar – Accelerated Partial Breast Irradiation (APBI) în stadiile inițiale, ca tratament adjuvant după chirurgie;
 • Metastaze ale ganglionilor limfatici (la nivelul toracelui, abdomenului și pelvisului);
 • Metastaze ale glandei suprarenale;
 • Metastaze la nivelul țesuturilor moi (ex. recidivă presacrală, leziuni intramusculare);
 • Metastaze osoase (vertebrale și extravertebrale).

Planul de tratament și numărul necesar de ședințe de radioterapie stereotaxică sunt stabilite de medicul specialist radioterapeut cu competență în stereotaxie, după o consultație în cadrul căreia se efectuează analiza amănunțită a cazului, a tuturor datelor clinice și a examenelor diagnostice (CT/RMN/PET). Medicul va lua în considerare și beneficiile și riscurile implicate de această metodă de terapie.

Printre avantajele stereotaxiei se numără precizia și acuratețea maxime. Țesutul tumoral este iradiat cu doze foarte mari, eficiente, în același timp organele și țesuturile alăturate sunt protejate sau iradiate într-o mică măsură.

Atât radiochirurgia, cât și radioterapia stereotaxică sunt nedureroase și neinvazive, și nu necesită internare. Numărul foarte redus de ședințe de radioterapie (în cele mai multe cazuri nu depășește o săptămână, iar în cazul radiochirurgiei este vorba de o singură ședință), precum și durata limitată a unei aplicații de stereotaxie (durata tratamentului efectiv este de mai puțin de 5 minute, întreaga procedură, incluzând poziționarea și controlul radiologic pre-radioterapie, durează 15–20 minute) sunt un alt avantaj pentru pacient.

Stereotaxia este o alternativă viabilă la chirurgie, în special pentru pacienții care au contraindicație la intervențiile chirurgicale sau prezintă risc anestezic crescut, au tumori profunde inoperabile, tumori localizate lângă organe vitale sau cazurile de reiradieri.

Citește mai multe despre radioterapia stereotaxică, dar și despre radiochirurgie, într-un material realizat cu sprijinul Dr. Cristina Iftode, medic primar Radioterapie, coordonator pentru stereotaxie la Centrul Oncologic Sanador!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.